MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız sosyal medya hesabından seçimde görev alacaklara sorumluluklarını hatırlattı.

MHP'li Yıldız'ın açıklaması şu şekilde;

Vatandaş Oy kullanmaya başlamadan önce görevli arkadaşlarımızın yapacağı işlerin sorgusu.

(Batı illerinde 08.00-17.00 / Doğu illerinde 07.00- 16.00)

1-Sandığın konulduğu muhtarlıktaki, okulda/binada ; oy verme saatinden bir saat önce Partimizin Baş müşahiti ile  buluşup, gerekli talimatları aldınız mı ?

2 -Partimizin bina sorumlusundan ayrıldıktan sonra ; görev belgenizde numarası yazılı sandık kurulunda, sandık kurulu başkanıyla irtibata geçtiniz mi ?

3-Sandık Kurulu Başkanı ; sandık kurulunu oluşturdu mu? (1 Başkan 6 Üyeden oluşur. 1 Başkan ve  3 üye bulunması halinde kurul görev yapabilir.)​

4-Sandık Kurulu oluştuktan sonra birlikte and içtiniz mi ?
 
5-Sandık Kurulu Başkanı ; kese içinde bulunan Sandık Kurulu Mührü ile  (2) "Evet" mührünü masa üstüne koydu mu?​    

6-Şeffaf oy sandığının ağzını iple bağlanarak, huzurda sandık kurulu mührü ile mühürlendi mi  ?
 
7-Seçim sandığının ön tarafına, ".....Nolu Sandık", üzerine ise  "Örnek ...." levha yapıştırıldı mı  ?

Sandık Kurulu Başkanı veya  görevlendirdiği kişi
 
A- Büyükşehir olan illerde  : Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliğine ait  üç ayrı birleşik oy pusulası paketini,
 
B-a) Büyükşehir olmayan illerin (mahallelerinde) :
Belediye Başkanlığı,  Belediye Meclis üyeliği, İl Genel Meclis Üyeliğine ait  üç ayrı birleşik oy pusulası paketini,
 
     b) Büyükşehir olmayan illerin (köylerinde) :
İl Genel Meclis Üyeliğine  ait   bir adet birleşik oy pusulası paketi seçim torbası içerisinden huzurda çıkarıp saydı mı  ?  
 
9-İlçe seçim kurulu başkanlığı ile mühürlenmiş MAVİ oy zarfları seçim torbasından çıkarılarak huzurda sayıldı mı ?

10-Seçim çevrelerine göre kullanılacak birleşik oy pusulalarının arka yüzü ile oy zarflarının ön yüzü sandık kurulu mührü ile mühürlendi mi  ?

Bakan Fidan: "Filistin Devleti’nin tanınması için çalışacağız" Bakan Fidan: "Filistin Devleti’nin tanınması için çalışacağız"

11-(3), (4), (5), (6), (7), (8) inci maddeler tutanak defterine geçirilip, sandık kurulunca imzalandı mı ?​

12-Sandık seçmen listesi (imza listesi) masa üzerine bırakılıp, seçmenleri gösterir diğer liste (askı listesi) ; seçmenin kolayca görebileceği bir yere asıldı mı    ?

13-Oy kullanma kabinlerinin oy kullanmaya uygunluğu, kontrol edildi mi ?

14-Açıklama levhası, uyarı levhası ve adayları gösteren liste,  oy kabinlerine
yapıştırıldı mı ?

Oy verme başlayınca yapılacak Sorgulama

(Batı illerinde 08.00-17.00 / Doğu illerinde 07.00- 16.00)
16-Seçmene sandık başına geldiğinde ; cep telefonu ve kaydedici cihazları varsa bunları sandık başında bırakması gerektiği konusunda ikazlar yapıldı mı ?​​

17-Seçmen sandık başına geldiğinde ; T.C kimlik numaralı ve fotoğraflı resmi kimlik belgesi ve seçmen   bilgi kağıdı istendi  mi ?    

18-Oy pusulası ve zarf verilmeden önce ; seçmenin adı listede bulunup imza yerinin boş olduğu görüldü mü ?

19-Seçmene :
A-Büyükşehirler olan illerde ; Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliğine ait (3) oy pusulası,
 
B-a) Büyükşehir olmayan illerin (Mahallelerinde) ; Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis üyeliği, İl Genel Meclis Üyeliğine ait (3) oy pusulası,
 
   b) Büyükşehir olmayan illerin (Köylerinde) ; İl Genel Meclis Üyeliğine ait (1) oy pusulası İle birlikte bir adet ZARF, bir adet EVET MÜHRÜ  verilip, oy kabininde  nasıl oy kullanması gerektiği söylendi mi ?

20-Seçmen kapalı oy verme yerine gönderilmeden önce ;  kendisine, hata veya herhangi bir nedenle bir başka birleşik oy pusulası veya zarf verilemeyeceği  sandık kurulu başkanınca söylenildi  mi   ?

21-Seçmen, oy'unu kullandıktan sonra  imza veya parmak izi sandık seçmen listesine alındı mı ?

22-Oyunu kullanan seçmenden Evet mührü alınıp, kimliği iade edildi mi ?

Varsa ; seçmen bilgi kağıdının arka yüzü mühürlenip, imzalanıp seçmene verildi
mi  ?​​
24-Sandık seçmen listesinin en sonunda yazılı bulunan "Sandık kurulu görevlileri" ile "Diğer görevliler" oylarını kullandılar mı ? (Seçim günü sandık kurulunu tamamlamak için alınan kişiler ile yedek üyeler kayıtlı olduğu sandıkta oylarını kullanacaklardır.)

25-Sandık Kurulu görevlilerine ait Örnek 142 nolu belgeler, tutanak defteri içine kondu mu ?     (Bu görevlilerin isimleri listenin sonunda yazılı olup, sandık kurulu görevlileri ve diğer görevliler adı altında oylarını kullanırlar.)

26-Oy verme işlemi esnasında şikayet yapılmış ise ; yapılan şikayetin reddine ilişkin verilen sandık kurulu kararı, tutanak defterine yazıldı mı ?​

27-Batı illerinde saat 17.00 ,  Doğu illerinde 16.00’da sandık önünde bekleyen seçmenler varsa;  sandık kurulu başkanı bunları sayıp kimliklerini aldıktan sonra oylarını kullanmalarına imkan verdi mi ?
 
28-“Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla seçmene yardım edemez " hükmü, gerektiğinde uygulandı mı ?

29-Okuma yazma bilmeyen seçmene ; sorduğu ve istediği taktirde sandık kurulu başkanınca oy'unu nasıl kullanacağı anlatılı mı.?