Eğitim

12 yaşındaki ortaokul öğrencisi milli uzay roketi ve fırlatma rampası tasarladı

Türkiye'nin ilk Türkonot'u Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'ndaki görevini başarıyla gerçekleştirerek yurda dönüşünün ardından ikinci Türkonot'umuz Tuva Cihangir Atasever'in gidişi ise heyecanla bekleniyor. Hâliyle Türkiye'nin uzaya yönelik izlediği hamleler okullarımızda da büyük bir heyecan uyandırdı. Maltepe Sezai Karakoç Anadolu İmam Hatip Lisesi de bu heyecana ortak olan okullardan biri. İşte 12 yaşındaki Sabri'den milli uzay roketi ve fırlatma rampası tasarımı...

Her sabah gönüllü uzay vatan dersi işliyorlar

Maltepe Sezai Karakoç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapan Ömer Memoğlu öğretmen öğrencileriyle birlikte Uzay Vatan Takımı (UZVAG)'nı kurarak TEKNOFEST yarışmalarına başvuru gerçekleştirdi. Uzay Vatan Takımı (UZVAG) olarak anılan grup her sabah ders öncesinde kantinde toplanarak gönüllü bir şekilde uzay dersi işliyor, uzay gündemine ilişkin günlük akademik araştırma bülteni hazırlayarak bu bülten üzerine sohbet ediyor, uzaya yönelik ilginin artırılması için dijital çizgi roman tasarımı gerçekleştiriyor ve 3D olarak uzay roketi geliştiriyorlar. Sosyal Bilgiler öğretmeni Ömer Memoğlu tarafından geliştirilen 'Uzay Vatan Okuryazarlığı' kavramı üzerine de çalışmalar gerçekleştiren grup, nesillerimizin uzay bilinci yüksek nesiller olarak yetiştirilmelerine öncülük etmek için çalışmalar geliştiriyorlar.

12 yaşındaki ortaokul öğrencisi milli uzay roketi ve fırlatma rampası tasarladı

12 yaşındaki ortaokul öğrencisi Sabri, öğretmeniyle birlikte TEKNOFEST Uzay Vatan Takımı (UZVAG) bünyesinde yer alan öğrencilerden yalnızca birisi. 3D olarak geliştirdiği milli uzay roketi ve fırlatma rampasının bir gün Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından hayata geçirilmiş olmasını hayal ediyor.

Uzay bilinci yüksek nesiller yetiştirmek için harekete geçtik

Çalışmalarla alâkalı açıklamalarda bulunan Sosyal Bilgiler öğretmeni Ömer Memoğlu, "Türkiye'nin milli uzay vizyonu kapsamında okullarımızda uzay bilinci yüksek nesiller yetiştirmek için harekete geçtik. Bu çerçevede 'Uzay Vatan Okuryazarlığı' kavramını oluşturduk. Nesillerimiz, uzay bilinci yüksek, alanda akademik okumalar icra ederek bilimsel okuryazarlık becerileri kazanan ve geliştiren nesiller olarak yetişiyor. Türkiye'nin izlediği uzay politikalarına da katkı sunacak olan nesillerimiz küçük yaşlarda bu AR-GE çalışmalarına ortak olarak 3D modellemeler ile milli vizyonumuza şimdiden katkı sunmaya başladılar. Öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Onlar geleceğin uzay mühendisleri ve Türkonotları olacaklar inşaAllah." değerlendirmesinde bulundu.