Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen “Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı”nda konuşan Bakan Tunç, yargı sisteminde hız, etkinlik ve dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Tunç, “Yargı reformu strateji belgemizin ilk yasal düzenlemesi ceza adaletiyle ilgili olacak. Sonrasında hukuk mahkemelerine yönelik ikinci paket devreye girecek.” ifadelerini kullandı.
"e-Duruşma ile 3 Milyonun Üzerinde Celse Gerçekleştirildi"
Tunç, 2020 yılında başlatılan e-Duruşma uygulaması sayesinde bugüne dek 3 milyon 289 bin duruşmanın dijital ortamda yapıldığını ve bu sistemin avukatlar ile yargı mensuplarına ciddi kolaylıklar sağladığını söyledi.
Elektronik tebligat sistemine de değinen Bakan, 2019’dan bu yana 285 milyonun üzerinde elektronik tebligat gönderildiğini ve bu sistemle yaklaşık 20 milyar lira tasarruf sağlandığını belirtti. "Tebligat Kanunu’nda önemli değişiklikler yapacağız, taslağımız hazır. Bu değişiklikler, yargılama süreçlerini hızlandıracak" dedi.
"Arabuluculukta Anlaşma Oranı Yüzde 63"
Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının yaygınlaştığını vurgulayan Tunç, 2013’ten bu yana 7,5 milyon başvurunun yapıldığı arabuluculuk sisteminde, 4,6 milyon uyuşmazlığın anlaşmayla sonuçlandığını açıkladı. Kira davalarında zorunlu arabuluculuk uygulaması kapsamında da 356 bin başvurudan 128 bininin başarıyla çözüldüğünü söyledi.
"Yapay Zeka Yargının Hizmetinde Olacak"
Tunç, yargı süreçlerinde yapay zekanın daha fazla kullanılacağını belirterek, “Yargı reform stratejimizde 264 faaliyet bulunuyor. Bunların bir kısmı yasal, bir kısmı da idari uygulamalarla hayata geçirilecek. Teknolojik dönüşüm, bu süreçte önceliklerimiz arasında.” dedi.
İstinaf mahkemelerindeki iş yükünün azaltılması, duruşmaların kesintisiz devamı gibi konularda da yeni düzenlemelerin yolda olduğunu ifade eden Bakan, çalıştaydan çıkacak önerilerin yeni yasa taslaklarına yön vereceğini vurguladı.