Kültür Sanat

Çelik çomak: Taş devrinden günümüze süregelen oyun

Toprak çocuklarının sixını daireleri, sopaları ve taşla oynadığı “çelik çomak” oyunu, hem fiziksel hem de zihinsel çevikliği geliştirmeye yönelik yerel bir mirastır.

“Çelik çomak”, Türkiye’nin birçok yöresinde kök salmış, sopayla taş vurma temeline dayanan geleneksel bir sokak oyunudur. Çömlek değil “çomaklıklık” olarak adlandırılan oyuncunun elindeki sopa; oyuncunun elindeki kısa çubukla merkezde duran taş ya da tahtacı hedef alındığı bir oyun türüdür. Bu oyun, çocukların hem fiziksel dayanıklılığını geliştirmeyi hem de dikkat ve strateji yeteneğini artırmayı amaçlar.

Oyuncular genellikle iki takım ya da bireyler halinde oynar. “Atıcı” rolündeki çocuk, yere çapraz olarak çizilmiş bir çizgi ya da daire içerisindeki taşı veya çomakçıyı sopayla saplamaya çalışırken, diğerlerinin göreviyse çarptıkları çubuğu uzaklaştırarak koşu yarışı başlatmak ve belirli bir çizgiyi geçene kadar “çelik çomak”ı savunarak oyunu sürdürmektir.

Bu oyun, nesilden nesile aktarılan dostane rekabetin yanında, çocuklara el-göz koordinasyonu, çeviklik ve stratejik düşünme becerisi kazandırırken grup içi iletişim ve takım çalışmasına da katkı sağlar. Toprağa çizilen daire ya da çizgilerle kurulan oyun alanı, çocukların kendi dünyalarını kurmasına da olanak tanır.

Artık küreselleşen oyun ve teknolojik dünyada yaşanan rekabet karşısında “çelik çomak” gibi yerel oyunlara sahip çıkılması önem kazanıyor. Eğitimciler, bu tür oyunların fiziksel aktiviteyi desteklediğini, yaratıcılığı geliştirdiğini ve kültürel hafızayı canlı tuttuğunu belirterek okullarda ve okul dışı programlarda yeniden yer verilmesini tavsiye ediyor.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }