Teknoloji

Demir, Çelik ve Altın: Hava Savunma Sistemleri ile Küresel Güvenlik Mimarisi Yeniden Şekilleniyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın kamuoyuna duyurduğu "Altın Kubbe" hava savunma sistemi sadece teknik bir gelişme değil, aynı zamanda uzay tabanlı küresel caydırıcılık hedeflerinin ilanı olarak değerlendiriliyor. YUTAM Başkanı ve Times Of Defence Yazarı Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, bu sistemi Türkiye'nin "Çelik Kubbe" konsepti ve İsrail'in "Demir Kubbe" çözümüyle karşılaştırarak, her üç ülkenin güvenlik doktrinlerini analiz etti. İşte detaylar...

Yıldız Savaşları Çağına Giriş

YUTAM Başkanı ve Times Of Defence Yazarı Öğr. Gör Ömer Memoğlu küresel güvenliğin tesisinde bütünleşik, entegre ve çok katmanlı hava savunma sistemlerinin/çözümlerinin jeopolitik ve jeostratejik dengeleri değiştirdiğini belirterek, "Türkiye, ulusal hava sahası Gök Vatan'ın müdafaası kapsamında geliştirdiği millî çözümler ile bütünleşik ve çok katmanlı hava savunma mimarisi/sistemi Çelik Kubbe ile oyun değiştirici bir güç elde ederken Uzay Vatan Doktrini kapsamında ise uzayda elde ettiği kazanımları (IMECE gözlem uydusu konuşlanması/uydu+görüntü istihbaratı elde edilmesi) bu sisteme entegre ettiğimizde karşımıza çıkan tablo Gök Vatan + Uzay Vatan olacaktır. ABD'nin Altın Kubbe sistemi ile kıtalararası yörüngesel koruma planı/hava-uzay hâkimiyeti stratejisiyle birlikte ele alındığında, yeni bir yıldız savaşları çağının eşiğinde olduğumuzu göstermektedir. Türkiye'nin avantajı, ABD'nin hedefine millî çözümlerimizin entegrasyonu ile ulaşabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Golden Dome (Altın Kubbe) Projesi

Tüfek, Mikrop ve Çelikten; Demir, Çelik ve Altın Kubbe'ye...

Öğr. Gör. Ömer Memoğlu'nun analizine göre her üç ülkenin hava savunma mimarilerinin ardında farklı bir yaklaşım/güvenlik doktrini yer alıyor. Memoğlu, "İsrail'in Demir Kubbe'si sivil yerleşimleri korumayı hedefleyen, taktik seviyede etkili, mobil ve radar destekli kısa menzilli bir çözümdür. Asimetrik tehditlere karşı şehir merkezli savunma sağlamaktadır. Türkiye'nin Çelik Kubbe'si ise Gök Vatan'ın müdaafası için geliştirilen, alçak ve orta irtifada Hisar-A+/O+ ile yüksek irtifada SİPER 1/2 sistemleriyle desteklenen; bütünleşik, çok katmanlı ve milli radar-ağ altyapısına sahip bir mimaridir. ASELSAN üretimi KALKAN-II ve AESA radarları sayesinde dost-düşman ayrımı ve elektromanyetik spektrum yönetiminde yüksek kabiliyete sahiptir. ABD'nin Altın Kubbe projesi ise atmosfer dışı tehditlere yönelik hipersonik füzeleri dâhi önlemeyi amaçlayan ve Pentagon ile SpaceX iş birliğinde geliştirilmesi muhtemel uzay tabanlı bir sistem gibi görünüyor. Henüz teorik çerçevede ve finansman arayışında olunan sistemin, uzaydan erken uyarı ve müdahale yetenekleriyle küresel caydırıcılığı öncelediği ifade ediliyor. Demek ki ABD'nin güvenlik yaklaşımı/mimarisi/önlemi muhtemel Çin tehdidine karşı..." değerlendirmesinde bulundu.

Demir Kubbe, Çelik Kubbe ve Altın Kubbe'nin Güvenlik Yaklaşımlarının Karşılaştırılması

Türkiye'nin Çelik Kubbe'si ile ABD'nin Altın Kubbe'si Arasındaki Doktrin Farkı

Trump’ın açıklamasına göre Altın Kubbe sadece bir savunma sistemi değil, ABD'nin uzayı yeni bir savaş alanı olarak tanımladığının açık göstergesi. Öğr. Gör. Memoğlu'na göre ise Türkiye’nin "Çelik Kubbe" sistemi ulusal egemenliği esas alan sınır savunması odaklı iken, "Altın Kubbe" ile ABD, küresel tehditleri atmosfer dışında bertaraf etmeyi hedefleyen ileri teknoloji temelli bir stratejik caydırıcılık aracı geliştiriyor.

Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, "Türkiye'nin Çelik Kubbe'si ulusal hava sahamız Gök Vatan’ı korurken, Uzay Vatan kapsamında IMECE gibi gözlem uydularımız/çözümlerimizle Uzay Vatan'dan gelen görüntü/uydu istihbaratıyla sistemlerimiz destekliyoruz. Bu ikili entegrasyon Türkiye'nin savunma vizyonunda Gök Vatan + Uzay Vatan Doktrinlerinin entegrasyon kabiliyetine ve stratejik yaklaşımına vurgu yaparken ABD ise Altın Kubbe'siyle mutlak hava-uzay kontrolünü amaçlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Bütünleşik ve Çok Katmanlı Hava Savunma Mimarisi/Sistemi Çelik Kubbe Bilgi Grafiği

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }