Dünya

Doğu Çin Denizi’nde Hava Sahası Gerilimi: Japonya ve Çin Karşılıklı İhlal Suçlamasında Bulundu

Japonya ve Çin, Doğu Çin Denizi'nde egemenlik ihtilafı yaşadıkları adacıkların hava sahasında karşılıklı ihlal suçlamasında bulundu. Her iki ülke de karşı tarafı provokasyonla suçlayarak diplomatik protesto notaları verdi.

Japonya ve Çin, Doğu Çin Denizi'nde egemenlik ihtilafı yaşadıkları adacıkların hava sahasında karşılıklı ihlal suçlamasında bulundu. Her iki ülke de karşı tarafı provokasyonla suçlayarak diplomatik protesto notaları verdi.

Japonya Savunma Bakanlığı, Çin Sahil Güvenlik Komutanlığına ait bir helikopterin, Japonya'nın "Senkaku", Çin’in ise "Diaoyü" olarak adlandırdığı ihtilaflı bölgede havalandığını ve Japon hava sahasını yaklaşık 15 dakika süreyle ihlal ettiğini açıkladı.

Tokyo yönetimi, Çin'in bu eylemini "egemenlik ihlali" olarak nitelendirerek Pekin’e resmi protesto notası verdi. Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin'e bu tür eylemleri önlemesi için çağrıda bulunuldu.

Öte yandan Çin tarafı da Japonya’yı benzer şekilde suçladı. Çin Sahil Güvenliği, rutin devriye görevi sırasında sivil bir Japon uçağının ihtilaflı adacıkların hava sahasında izinsiz uçtuğunu, bu nedenle bölgeye bir helikopter gönderildiğini duyurdu. Açıklamada, Japon uçağının uyarı sonrası 5 dakika içinde bölgeyi terk ettiği belirtildi.

Çin'in Tokyo Büyükelçisi Vu Cianghao da Japon uçağının bölgeye girmesinin "Çin'in egemenliğinin ihlali" olduğunu belirterek Japonya’ya diplomatik nota verdiklerini açıkladı. Büyükelçi Vu, Japonya’nın “yeni provokatif adımlar atması” halinde Çin’in “kararlı karşı tedbirler” uygulayacağını vurguladı.

Yıllardır Süren Senkaku/Diaoyü Anlaşmazlığı

Doğu Çin Denizi'nde bulunan ve Japonya’nın "Senkaku", Çin’in ise "Diaoyü" adını verdiği ada grubu, iki ülke arasında uzun süredir süregelen bir egemenlik anlaşmazlığına konu oluyor. 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan bölge, Çin’in doğu kıyılarına 330, Tayvan’a 170, Japonya’nın Ryukyu Adaları’na ise 410 kilometre uzaklıkta yer alıyor. En büyüğü yalnızca 4,3 kilometrekare olan, yerleşime elverişli olmayan bu adalar, hem jeopolitik konumu hem de muhtemel yer altı kaynakları nedeniyle kritik öneme sahip.

Uzmanlar, yaşanan son gelişmelerin iki ülke arasında halihazırda gergin olan ilişkileri daha da zora sokabileceğine dikkat çekiyor.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }