Gündem

İSO, 2024 Yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması Sonuçlarını Açıkladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektörünün devler ligini belirleyen ve 1968 yılından bu yana aralıksız yapılan “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nın 2024 yılı sonuçlarını Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda açıkladı.

TÜPRAŞ Yine Zirvede

2024 yılı verilerine göre üretimden satışlara göre en büyük sanayi kuruluşu, 651,6 milyar TL ile TÜPRAŞ oldu. Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. 356 milyar TL ile ikinci sırada yer alırken, Star Rafineri A.Ş. 201,6 milyar TL ile üçüncü sırada yer aldı. Bu üç kuruluşun geçen yılki sıralamasını koruduğu vurgulandı.

Bu yılın dikkat çeken gelişmelerinden biri ise, İskenderun Demir Çelik ve Hyundai Motor Türkiye Otomotiv’in ilk 10’a girme başarısı oldu. Böylece ilk 10’da iki yeni isim yer aldı.

Sanayi Sektörü 2024’te Reel Büyüme Kaydedemedi

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasında üç temel ekonomik göstergede tarihi düzeyde olumsuz sonuçlar elde edildiğini vurguladı. Bahçıvan, “İSO 500’ün üretimden net satışları reel olarak üç yıldır üst üste geriliyor. 2024’te sanayici kazandığı neredeyse tüm geliri finansman giderlerine ayırmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

Bahçıvan, karlılık oranlarına da dikkat çekerek, “Faaliyet karlılığı 2014-2023 döneminde ortalama yüzde 10,4 iken, 2024’te yüzde 6,2’ye geriledi. Satış karlılığı da yüzde 7,1'den yüzde 2,6’ya düştü” dedi.

“Sanayici En Büyük Fedakârlığı Yaptı”

Orta Vadeli Program’ın (OVP) yükünü en çok sanayi sektörünün omuzladığını belirten Bahçıvan, “Sanayi sektörü 2024 yılını neredeyse büyümesiz kapattı. OVP’ye olan güvenimizi sürdürüyoruz, fakat bu programın sürdürülebilirliği için sanayicilerin durumunun ciddiyetle ele alınması gerekiyor” diye konuştu.

2030 Stratejisi Heyecan Yarattı

Bahçıvan, Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan ve “Yüksek Teknoloji, Dijital Ekonomi, Yeşil Dönüşüm, Küresel Entegrasyon ve Yapısal Dönüşüm” başlıklarını içeren “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”ni heyecanla karşıladıklarını belirtti. İSO’nun stratejik çalışmalarında bu vizyonu rehber alacaklarını ifade etti.

“Üretimden Uzaklaşma Tehlikesi Var”

İSO Başkanı, Türkiye'nin üretimden uzaklaşan bir döngüye girmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Teknolojiye ve ihracata dayalı nitelikli üretim ile sürdürülebilir büyümeyi hedeflemeliyiz. Gelişmiş sanayi altyapısı, sadece ekonomik değil, aynı zamanda ulusal güvenlik açısından da hayati önemdedir” dedi.

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }