Türkiye’nin enerji alanındaki yatırımlarını katılımcı firmaların temsilcileri ile istişare eden Mustafa Kalaycı, enerji alanında yapılan yeniliklere değinerek, yeni dönemde de savunma sanayisi teknolojilerinin Ar-Ge çalışmaları ve üretiminin destekleneceğini söyledi.

Kurulu enerji gücünde 104 bin megavatı aşarak, yenilenebilir enerji üretiminde Avrupa’da 5’inci, dünyada 12’nci sıraya yükselen Türkiye’nin bu alanda yaptığı yatırımlardan bahseden Kalaycı, “Karapınar ilçemizde kurulan güneş enerji santrali tamamlanmış olup 2,5 milyon insanımızın elektrik ihtiyacını karşılayacaktır. Gövde yüksekliğiyle ülkemizde 1’inci, dünyada 5’inci olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı hizmete açılmıştır. Türkiye’nin ilk nükleer santral tesisi Mersin Akkuyu’da kurulmakta olup, bu yıl üretime geçmesi planlanmıştır. Enerji teknolojilerinde güneş paneli, batarya, rüzgâr tribünü alanında önemli yatırımlar yapılmıştır” Doğalgazda kendi gazımızı keşfederek 710 milyar metreküp doğalgaz keşfederek enerji bağımsızlığı meşalesini yaktık.” dedi.

Mustafa Kalaycı seçim beyannamesinde yer alan MHP’nin enerji politikalarını anımsatarak, “Enerji hammaddelerinde dış bağımlılığının azaltılması amacıyla güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını azami seviyede değerlendireceğiz. Enerji ithalatında kaynak ve kaynak ülke çeşitliliğinin sağlanmasıyla arz güvenliğini artıracağız. Millî kaynak potansiyelinin harekete geçirilmesi, bu amaçla arama faaliyetlerine daha da etkinlik kazandıracağız. Nükleer enerji santrali projelerinin hızla tamamlanmasını sağlayacağız. Kamu enerji yatırımlarıyla birlikte yerli ve yabancı özel sermayenin enerji sektöründeki yatırımların artırılmasına öncülük edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kalaycı, Konya’nın son yıllarda yapılan yatırımlarla savunma sanayisi ürünlerinin ihracatında öncü şehirler arasında yerini aldığını hatırlatarak, yeni dönemde MHP’nin sektöre yönelik vaadlerini dile getirdi.

Kalaycı şunları söyledi; “Malzeme teknolojileri, elektronik harp, havacılık, uzay ve uydu teknolojileri, ağ merkezli savaş, insansız hava araçları, güdüm ve kontrol teknolojileri gibi savunma sanayisi teknolojilerinin ar-ge çalışmaları ve üretimi desteklenecek. Uzun süreli enerji sağlayan batarya üretimi için yatırımlar ve girişimcilik desteklenecek. Millî Yenilik Sistemi kurularak bilimsel ve teknolojik araştırmaların, üretime ve toplumsal faydaya dönüşmesi sağlanacak. Bilişim Vadisi Projesi birçok yerde hayata geçirilecek, sektörde faaliyet gösteren firmalar için alt yapısı hazır alanlar tahsis edilecek. Yapay zekâ teknolojisindeki gelişmelerin yakalayabilmesi için Yapay Zekâ Çalışmaları Merkezi kurulacak.”

Editör: Haber Merkezi