Bakanlık tarafından yayımlanan “İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2025/35)”, yerli üretici Petlas Lastik Sanayi A.Ş.’nin başvurusu üzerine hazırlandı. Başvuru, Billas Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kocaeli Lastik Sanayi A.Ş., Qualchem Dış Ticaret A.Ş. ve Sumitomo Rubber Ako Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmalarının da desteğiyle yapıldı.
Tebliğde, Çekya, Güney Kore, Macaristan, Sırbistan, Slovakya ve Hindistan menşeli bazı lastik türlerinde haksız fiyat uygulaması (damping) yapıldığına dair yeterli bilgi ve bulgunun bulunduğu belirtildi.
Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ön değerlendirmede, 2022–2024 yılları arasında söz konusu ülkelerden ithalatın mutlak ve nispi olarak arttığı, buna karşılık yerli üreticilerin üretim, satış, istihdam ve pazar payı gibi temel göstergelerinde bozulmalar yaşandığı tespit edildi.
Tebliğde ayrıca, dampingli olduğu iddia edilen lastiklerin, yerli üreticilerin satış fiyatlarını kırdığı veya baskıladığı vurgulandı.
Üç ürün grubunda inceleme yapılacak
Soruşturma, üç ana ürün grubunu kapsıyor:
- Hafif ticari araç dış lastikleri,
- Ağır vasıta dış lastikleri,
- Zirai araç dış lastikleri.
Bu ürünlerin ithalatında damping yapılıp yapılmadığı, yerli üreticinin uğradığı zararla doğrudan bir nedensellik ilişkisi olup olmadığı belirlenecek.
Tebliğe göre, soruşturma bu tarihten itibaren resmen başlamış kabul edildi. İlgili ülkelerdeki üretici ve ihracatçılara bildirim gönderilecek, tarafların 37 gün içinde görüş ve bilgi sunması istenecek.
Soruşturma süresince geçici önlemler alınabilecek; ayrıca, nihai kararın ardından gerekirse önlemler geriye dönük olarak da uygulanabilecek.
Bakanlık, soruşturmayı İthalat Genel Müdürlüğü – Damping ve Sübvansiyon Dairesi aracılığıyla yürütecek.