Kazakistan'ın başkenti Astana'da bugün düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'nin bildirisi yayımlandı. Bildiride, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dikkat çekildi.

TDT'ye üye ülkeler; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve gözlemci üye ülke; Türkmenistan ve Macaristan'ın devlet başkanlarının ortak olarak yayımladığı bildiride, İsrail'in sivillere yönelik saldırıları kınandı. 

TDT ASTANA BİLDİRİSİNDE GAZZE'DE ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

Ayrıca bildiride, "Taraflara sivillerin korunması için derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze Şeridi boyunca derhal ve engelsiz insani yardım sağlanması çağrısında bulunuldu" ifadesi yer aldı. Söz konusu bildiride, İsrail-Hamas çatışmasının Birleşmiş Milletler (BM) zemininde, iki devletli çözüm temelinde barışçıl yollarla çözülebileceği ve bunu temin edecek bir garanti mekanizmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. 

Türk devletleri uzaya ortak uydu gönderecek Türk devletleri uzaya ortak uydu gönderecek

Öte yandan bildiride TDT Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi'nin 2024 yılında Kırgızistan'da yapılmasına karar verildi. Zirvenin sonunda TDT dönem başkanlığı Özbekistan'dan Kazakistan'a geçti.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI ASTANA BİLDİRİSİ YAYIMLANDI

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen TDT 10. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi'nin sonuç bildirisi kabul edildi. Kabul edilen bildiride Ortadoğu ve dünya gündeminin bir buçuk aydır en üst başlığı olan İsrail-Filistin çatışmasından ciddi endişe duyulduğu ve sivilleri hedef alan tüm saldırıların kınandığı ifade edildi. TDT kabul ettiği bildiriyle, taraflara sivillerin korunması için derhal ateşkes ve Gazze Şeridi boyunca derhal ve engelsiz insani yardım sağlanması çağrısında bulundu.

Türk devletlerinin kaydettikleri önemli siyasi ve sosyoekonomik ilerlemenin takdirle karşılandığına, kuruluşundan bu yana TDT'nin elde ettiği başarılardan duyulan memnuniyete işaret edilen Astana Bildirisi'nde, "Teşkilat, Türk dünyasındaki işbirliğinin derinleştirilmesindeki ve Türk dünyasının değerleri ile çıkarlarının bölgesel ve uluslararası alanda daha fazla tanıtılmasındaki rolünü güçlendirme taahhütlerini vurguladı" ifadesi yer aldı.

Bildiride, üye ülkelerin, Türk dünyasının çıkarlarını ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda bütünlüklü bir tutum geliştirilmesi amacıyla istişarelerde bulunmasının önemine işaret edildi.