Dünya’nın önde gelen uydu operatörlerinden biri ve Türkiye’nin uydu haberleşmesini sağlayan TÜRKSAT, Türkiye’nin uzaydaki geleceğini yeniden şekillendirecek adımları atmaya devam ediyor. Bu çerçevede Türkiye’nin yakın yörüngedeki geleceğinin ele alınacağı “TÜRKSAT Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı, 18-19 Ekim tarihlerinde Ankara’da düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, her yıl yapılması planlanan ve uydu sektöründen ilgili sektör temsilcilerinin yanı sıra uzay profesyonelleri, akademisyenler ile araştırmacıları bir araya getirecek Çalıştay’da “Destekleyen Kuruluş” olarak katılacağını açıklamıştı. Çalıştay’da özellikle yakın yörünge uydularına odaklanarak, bu alanlardaki son teknolojik gelişmeler, inovasyonlar ve geleceğin uydu sistemlerine yönelik beklentiler ele alındı.

Etkinlik kapsamında TAKIM UYDULAR: Bileşenler, Fırsatlar ve Zorluklar | Bölüm 1: Uzaktan Algılama, Yer Gözlem ve IoT Uygulamaları oturumu gerçekleştirildi. Oturumda TUSAŞ Mikro Uydu Projesi Proje Yöneticisi Sefa AYAZ, projeye dair anlatımda bulundu. Mikro Uydu Projesi için konsept çalışmalarının güncellenerek devam ettiği belirtildi.

Uzay keşiflerinden yapay zekaya kasımda bilim ve teknoloji dünyasının gündemindeki gelişmeler Uzay keşiflerinden yapay zekaya kasımda bilim ve teknoloji dünyasının gündemindeki gelişmeler

Mikro Uydu Projesi ile birlikte Uçtan Uca Çözüm adı altında

  • Tasarım, üretim, entegrasyon ve test faaliyetleri
  • TUSAŞ Akıncı Yer İstasyonunun kullanımı
  • Görüntü işleme ve kıymetlendirme faaliyetlerinin

gerçekleştirileceği ifade edilirken projenin mevcut safhasına ve edinilen kazanımlara dair bir yanıt getirilmedi.

Mikro Uydu (Yüksek Çözünürlüklü Elektro-Optik Uydu Sistemi) Teknik Özellikler

Görev Yükü: Elektro-optik kamera

Yörünge: 500 km – Güneş Eş Zamanlı

Spektral Bantlar: PAN, R, G, B, NIR

Yer Örnekleme Mesafesi:

Kütle:

Tasarım Ömrü: 5 yıl

Kaynak: defenceturk.net