2024 Türk dünyası yılı olarak kabul edilen Türkmenistan'ın Anev kenti bayrağı Şuşa'dan devraldı. Aynı zamanda Türkmen şair Mahtumkulu Firakî'nin doğumunun 300. yılı vesilesiyle bu sene ilan edilen "Mahtumkulu Firakî" yılı için Anev'de coşkulu etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda 2024 Türk dünyası kültür başkenti Anev, bugün itibarıyla açılışını yapacak. 

9 ÜLKEDEN SANATÇI KATILACAK, ETKİNLİKLER 3 GÜN SÜRECEK

TÜRKSOY tarafından kültür başkenti ilan edilen Anev'de 3 gün boyunca sürecek olan açılış etkinlikleri, Türkmenistan Kültür Bakanlığı ev sahipliğinde kültür, sanat ve bilim insanlarının katılımıyla icra edilecek. Vilayeti Ak Buğday Kasabası'nda yapılacak etkinliklere 9 ülkeden 650'nin üzerinde sanatçı, müzik ve dans performansı sergileyecek.

"ANEV MEDENİYETİNİ VE MAHTUMKULU MİRASINI TÜRK DÜNYASININ ÖTESİNE TAŞIYACAĞIZ"

Açılış etkinliklerine katılacak olan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Muhteşem bir açılış planladık. Bütün Türk dünyası Anev’de buluşacak. Etkinliklerimiz açılış konseri ile sınırlı değil, bu etkinlikler açılışın ardından yıl boyu Mahtumkulu Firakî'nin 300. yılı ve Anev Kültür Başkentliği kapsamında Türk dünyası kültür ve sanat insanlarını bir araya getirecektir. Kadim Türk toprağı Anev medeniyetini ve Mahtumkulu’nun mirasını Türk dünyasının da ötesine taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Ermenistan'dan skandal hamle: Tebriz'de başkonsolosluk açacaklar! Ermenistan'dan skandal hamle: Tebriz'de başkonsolosluk açacaklar!

TÜRKMENİSTAN 2015 YILINDAN SONRA İKİNCİ KEZ KÜLTÜR BAŞKENTİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Açılış etkinlikleri kapsamında, “Türkmenistan’da Turizm Gelişiminin Yönü ve Fırsatlar” başlıklı konferans ülkenin turizm açısından tanıtılmasına yardımcı olacak. Ayrıca TÜRKSOY Müzeler Birliği üyeleri bir araya gelerek Türk dünyası ülkelerindeki tarihî eserlerin korunması konusu masaya yatırılırken, müzelerdeki güncel sorunlar da ele alınacak. 70'i aşkın ülkeden katılacak olan medya kuruluşları "Türkmen Diyarı - Kadim Kültürlerin Merkezi" konulu Uluslararası Medya Forumu'nda yer alacak. Böylelikle Türkmenistan hem tarihî hem coğrafî hem de kültürel anlamda düzenlediği etkinliklerle ülkesini, 2015 yılının ardından ikinci kez geniş kapsamlı bir şekilde tanıtmış olacak.