Komisyon tarafından açıklanan plana göre, AB ülkeleri bu yılın sonuna kadar Rus gazı, petrolü ve nükleer enerjisine yönelik ithalatı aşamalı olarak sona erdirmeye yönelik ulusal planlar hazırlayacak. Bu süreçte enerji arz güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler alınacak ve süreç üye ülkelerle koordineli bir şekilde yürütülecek.
Plan doğrultusunda, Rusya’dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve boru hattı yoluyla gaz ithalatına dair yeni sözleşmeler yapılmayacak. Ayrıca mevcut tüm spot piyasa anlaşmaları 2025 yılı sonuna kadar iptal edilecek. AB Komisyonu, 2027 yılı sonuna kadar kalan tüm Rus gazı ithalatının yasaklanmasına yönelik bir yasa teklifi sunacak.
Rusya'nın, petrol yaptırımlarını aşmak amacıyla kurduğu "gölge filosu"na karşı yeni önlemler alınacak. Rusya’dan zenginleştirilmiş uranyum ve diğer nükleer materyallerin ithalatı da sınırlanacak. Bu kapsamda, Euratom Tedarik Ajansı aracılığıyla yapılan tedarik sözleşmelerine yönelik düzenlemeler gelecek ay duyurulacak.
Ayrıca AB, tıbbi kullanım için nükleer malzeme arzını güvence altına almak amacıyla Avrupa Radyoizotop Vadisi Girişimi’ni hayata geçirecek.
Verilere göre, AB’nin 2021 yılında gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 45’i Rusya’dan sağlanıyordu. Bu oran geçen yıl yüzde 19’a kadar gerilerken, 2022’de yüzde 27 olan Rusya’nın AB petrol pazarındaki payı da bugün yüzde 3 seviyesine düştü. Öte yandan, AB ülkeleri Rus kömürü ithalatını tamamen durdurdu. Rus yapımı nükleer reaktör işleten ülkeler ise alternatif tedarikçilerle yeni yakıt anlaşmaları yaptı.
AB, bu adımlarla enerji bağımsızlığını artırmayı ve Rusya’ya olan stratejik bağımlılığı sona erdirmeyi amaçlıyor.