Avrupa Birliği (AB), Suriye'deki Beşşar Esed rejimine yönelik uyguladığı yaptırımların bir kısmını daha askıya almayı görüşecek.
Üst düzey bir AB yetkilisinden alınan bilgiye göre, AB Dışişleri Bakanları 20 Mayıs'ta düzenleyecekleri rutin toplantılarında, Suriye'ye yönelik yaptırımların askıya alınması konusunu ele alacak. Toplantı için teknik düzeydeki görüşmelerin halen devam ettiği belirtilirken, somut bir kararın oy birliğiyle alınması bekleniyor.
Avrupa basınında yer alan haberlere göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, toplantıya başkanlık edecek ve bakanlara, Suriye'nin yeniden inşası ve göç gibi konularda sorumlu bakanlıklara fon sağlanması önerisini sunacak.
Üst düzey yetkili, yaptırımların tamamen kaldırılmadığını, sadece askıya alındığını ve Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak tersine çevrilebileceğini vurguladı.
ABD’nin Suriye Yaptırımlarına Dair Açıklaması
Öte yandan, hafta başında Suudi Arabistan’a resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldıracaklarını açıklamıştı.
AB’nin Suriye’ye Yönelik Yaptırımları
AB, Suriye'ye yönelik yaptırımlarını 2011 yılında iç savaşın patlak vermesinin ardından uygulamaya başlamıştı. Bu dönemde, rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi tedbirler alındı. Beşşar Esed’den bakanlara kadar birçok isim yaptırım listesine dahil edildi. Ayrıca AB, Suriye’ye sektör bazlı yaptırımlar da uygulayarak, rejimin finansal ağını hedef aldı. Petrol ve petrol ürünleri ithalatı, askeri ve sivil amaçlı malzeme ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar ayrıca bazı altyapı projelerinin finanse edilmesini de engelledi.
AB, 24 Şubat'ta Suriye'ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan bazı yaptırımları askıya alma kararı almış ve bu yöndeki çalışmaların devam edeceği duyurulmuştu.