Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ndeki insani krizin derinleştiğine dikkat çekerek, bölgenin temel yaşam ihtiyaçlarından ciddi şekilde yoksun bırakıldığını vurguladı.

Guterres, Gazze’deki gelişmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bölgede halkın yaşamını sürdürebilmesini sağlayan “son yaşam hatlarının çökmekte olduğunu” belirtti.
İnsani koşulların büyük bir dehşetle kötüleştiğine tanıklık ettiklerini ifade eden Guterres, özellikle çocuklar ve yetişkinler arasında yetersiz beslenme vakalarının hızla arttığını söyledi.

BM Genel Sekreteri, yiyecek bulmaya çalışan sivillerin vurulması, öldürülmesi ve yaralanması gibi şiddet olaylarını en güçlü ifadelerle kınadı.
“Siviller korunmalı ve asla hedef alınmamalıdır,” diyen Guterres, Gazze’deki mevcut durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Guterres açıklamasında, İsrail’in BM ve diğer insani yardım kuruluşları tarafından sağlanan yardımların geçişine izin verme ve bu yardımların ulaştırılmasını tüm olanaklarıyla kolaylaştırma yükümlülüğü bulunduğunun altını çizdi.

Gazze’nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah için verilen yeni tahliye emrinin, BM’nin hayat kurtarıcı yardımları ulaştırma kapasitesini ciddi şekilde kısıtladığını kaydeden Guterres, BM personelinin bölgede kalmaya devam edeceğini bildirdi.

Genel Sekreter, Gazze’de bulunan iki BM misafirhanesinin saldırıya uğradığını da hatırlatarak, bu saldırıların, BM tesislerinin konumları önceden bildirilmiş olmasına rağmen gerçekleştiğini belirtti.
“Bu tür saldırılar, uluslararası hukukun açık ihlalidir,” dedi.

Serbest bırakılan İsrailli esir, Netanyahu'nun "Gazze'deki arkadaşlarının ölüm emrini verdiğini" belirtti
Serbest bırakılan İsrailli esir, Netanyahu'nun "Gazze'deki arkadaşlarının ölüm emrini verdiğini" belirtti
İçeriği Görüntüle

Açıklamasının sonunda acil insani ateşkes çağrısını yineleyen Guterres, BM'nin Gazze’deki yardım operasyonlarını artırmaya hazır olduğunu ifade etti.

Muhabir: Berke Sungur