Yazma Eserleri Koruma ve Onarım Sempozyumu (YEKOS) kapsamında Rami Kütüphanesi Şifahane Koridorunda ziyarete açılan sergide, yazma eserlerin bakımı, onarımı ve muhafazası için yapılan müdahalelerin tarihsel süreç içindeki değişimi gözler önüne serildi.

Serginin açılışı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Başkanı Prof. Dr. Ferruh Özpilavcı, Rami Kütüphanesi Müdürü Ali Çelik, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi Arşiv Dairesi Başkanı Dr. Nil Baydar ve Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahintarafından yapıldı.
30BC6B66-7127-4FD9-B699-0E10077B471E

Ziyaretçiler, eserlerin onarım sürecinde görev alan yetkililerden, sürece ve malzemelere ilişkin bilgi aldı.

"Sufi Yolu"nu takip eden grup, Osmanlı'nın hac güzergahını yürüyerek canlandırıyor "Sufi Yolu"nu takip eden grup, Osmanlı'nın hac güzergahını yürüyerek canlandırıyor

Sergi "Kuru temizlik", "Yüzey bütünlüğü bozulan kağıtların sağlamlaştırılması", "Mürekkep korozyonunun sağlamlaştırılması", "Süslemeli eserlerde yapılan tahribatsız analizler", "Kırılgan kağıtta tamamlama", "Estetik tamamlama", "Dikiş teknikleri", "Ciltte tamamlama" ve "Murakka sağlamlaştırma" bölümlerinden oluşuyor.

F32163BD-816D-4271-93CB-092024D766F4

Sergide, onarımı yapılan eser örneklerinin yanı sıra restorasyon çalışmalarında kullanılan kağıt, karton, mürekkep, deri, fırça ve cetvel gibi malzemeler görülebiliyor. Konservasyon süreçlerine ilişkin videoların da ekranlardan izlenebildiği sergi, 21 Ocak 2024'e kadar ziyaret edilebilecek.