Teknoloji

Geleceğin uçak gemilerini nesillerimiz tasarlayacak

Denizlerden güç aktarımı imkânı sunan uçak gemilerine sahip olmak günümüzde hayati bir önem taşırken Türkiye de "Türkiye Yüzyılı" vizyonu kapsamında Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu'yu donanmamıza kattı. Geçtiğimiz günlerde MMU KAAN'ın ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmesi büyük bir heyecan uyandırırken Türk savunma sanayiinde bir şahlanış yaşanıyor. Şimdi ise sırada yerli ve milli bir uçak gemisine sahip olmak var.

Küresel bir oyun değiştirici olarak TCG Anadolu

Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu TCG Anadolu gemimizin donanmamıza dâhil edilmesiyle birlikte dünyanın ilk SİHA gemisi olma özelliğini taşıyan bu geminin küresel oyun değiştirici bir etki oluşturduğunu belirtti. Memoğlu, "TCG Anadolu gemimizin donanmamıza dâhil edilmesiyle birlikte Türkiye küresel oyun değiştirici bir pozisyon elde ederek bir üst lige çıktı. Günümüzde büyük devlet olabilmek için en önemli şartlara bakıldığında enerjide dışarıya bağımlı olmamak, kendi kendine yetebilmek önemli aşamalar olarak karşımıza çıkar. Gelinen noktada enerjide kendi hidrokarbon rezervlerini kendi deniz yetki alanlarından kendi yerli ve milli sismik araştırma ve sondaj gemilerini kullanarak çıkartan ve enerji sorununu tamamen halleden bir Türkiye var." değerlendirmesinde bulundu.

Sırada uçak gemisine sahip olmak var

YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu Türkiye'nin sıradaki hedefinin üzerinde KIZILELMA, MMU KAAN gibi yerli ve milli savaş uçaklarımızın konuşlanabileceği bir uçak gemisine sahip olmak olduğunu belirtti. Memoğlu, "Savunma sanayiinde dünyanın en etkili SİHA'larını üreten ve bu mühendislik harikalarını yıllardır zulüm gören Türk ve Müslüman devletlere ihraç eden bir Türkiye var. Gelinen noktada Türkiye, Türkiye'den çok daha büyük! Gelinen noktada Türkiye, Türk ve Müslüman dünyasının güvencesi konumunda. Gelinen noktada dünyanın ilk SİHA gemisini donanmasına katarak dünyanın her noktasına SİHA aktarımı gerçekleştirebilen, dikey iniş kalkış yapabilme kabiliyetine sahip SİHA'lar geliştirebilen bir Türkiye var. Gelinen noktada bir güç aktarım merkezi olan TCG Anadolu gemisine sahip bir Türkiye var. Gelinen noktada yıllarca ambargolar ile boğuşarak tam bağımsızlık yolunda mücadele eden, yerli ve milli savunma sanayii projeleri için büyük bedeller ödeyen kahramanların alnının/aklının teriyle MMU KAAN'ın ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği bir Türkiye var. Peki ya şimdi? Şimdi ise sırada üzerinde KIZILELMA, MMU KAAN gibi yerli ve milli savaş uçaklarımızın konuşlandığı yerli ve milli bir uçak gemisine sahip bir Türkiye hedeflemek var. Şimdi ise sırada bunu başarmak var!" değerlendirmesinde bulundu.

Geleceğin uçak gemilerini nesillerimiz tasarlasın diye mücadele ediyoruz

YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu Sosyal Bilgiler öğretmeni olarak görev yaptığı Maltepe Sezai Karakoç Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde TEKNOFEST yarışmalarına katılmak için Uzay Vatan Takımı (UZVAG)'nı kurdu ve öğrencileri ile uzay alanında çalışmalara başladı. Derin uzayın da tıpkı derin deniz gibi olduğunu öğrencilerine aktaran Memoğlu öğretmen 12 yaşındaki öğrencisinden 3D olarak bir uçak gemisi tasarlamasını istedi. Memoğlu öğretmen, "Geleceğin uçak gemilerini nesillerimiz tasarlasın diye mücadele ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İşte Memoğlu öğretmenin 12 yaşındaki öğrencisi Mustafa Sabri'den TCG Kızılelma tasarımı