Dünyanın volkanik açıdan en aktif bölgelerinden biri olan İzlanda, yeni bir doğa olayıyla yeniden gündeme geldi. Reykjanes Yarımadası'nda gerçekleşen son volkanik patlama, ülkenin son iki yıldaki dokuzuncu lav püskürmesi olarak kayıtlara geçti.
İzlanda Meteoroloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, patlamanın geniş çaplı olmadığı ancak yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda bir yarık boyunca lavların yüzeye çıktığı belirtildi. Jeofizik uzmanları, lav akışının kontrollü ilerlediğini ve yerleşim alanlarını tehdit etmediğini söyledi.
Hava trafiğinde herhangi bir aksaklık yaşanmazken, yetkililer bölgedeki hava kalitesine dikkat çekerek vatandaşları dışarıda geçirdikleri süreyi sınırlamaları konusunda uyardı.
“Buz ve ateşin ülkesi” olarak bilinen İzlanda, tektonik plakaların kesişim noktasında yer alması nedeniyle sık sık volkanik faaliyetlerle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, art arda yaşanan patlamaların, ülkenin jeolojik yapısı göz önüne alındığında olağan olduğunu ancak çevresel etkiler açısından dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor.