Araştırmacılar, "WASP-193b" adlı ötegezegeni pamuk şekere benzetti Araştırmacılar, "WASP-193b" adlı ötegezegeni pamuk şekere benzetti

KAAN’ı Bir De Kendi Sesinden Dinleyelim” notuyla paylaşım yapan TUSAŞ Milli Muharip Uçağın ilk uçuşundan görüntüler paylaştı. Ayrıca Milli Muharip Uçağın 2. prototipi olan P1 prototipinin üretim aşamasına başlanıldığını açıkladı.

KAAN uçağı 21 Şubat 2024 tarihinde saat 08:50’de ilk uçuşunu gerçekleştirerek 13 dakika havada kaldı. Ayrıca bu uçuşta 8000 feet irtifaya çıktı ve 230 knot hıza ulaştı. TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk katıldığı bir programda Milli Muharip Uçak KAAN’ın seri üretimi için ikincil prototip çalışmalarına başlandığını açıkladı. Seri üretime geçişte yaşanabilecek zorlukları göz önünde bulundurularak iyi bir tedarik zincirinin kurulması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Fahrettin Öztürk TUSAŞ’ın bu konuda çalışmalar yaptığını yakın süreçte iyi bir tedarik ekosistemi oluşturacaklarını belirtti. Ayrıca yapılan planlar çerçevesinde oluşturulacak iyi bir tedarik ekosistemi ile istenilen sayıya ulaşacaklarını ve istenen fiyatta üretim gerçekleştirebileceklerini belirtti.

2024 yılında çalışmaları başlatılan P1 prototipinin 2025 yılında iniş takımlarının üzerine alınması bekleniyor. Ayrıca ilk uçuşu da 2025 yılı içerisinde gerçekleştirileceği belirtildi. Ayrıca 2028 yılında ise Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmesi planlanıyor. Yapılan açıklamalarda 2. prototip için parçaların üretimine başlandığı açıklandı. Ayrıca 8. prototipe kadar gidileceğini belirtiliyor. Buna ek olarak her bir prototip için geliştirme çalışmalarının devam ettiği açıklandı. Geliştirme çalışmaları ile 2028 yılında envantere girmesi beklenen KAAN’ın yerli motorunun yapım aşaması da hız kesmeden devam etmektedir.

KAAN

Türkiye’nin ilk Milli Muharip savaş uçağı olan KAAN 1.8 Mach seviyesi hızı ile dikkat çekiyor. Süpersonik seyir kabiliyeti bulunan KAAN 21 metrelik uzunluğa ve 14 metrelik kanat açıklığına sahiptir. İtki gücünü çift motorla sağlamanın yanı sıra 55 bin feet irtifaya ulaşabilmektedir. Ayrıca diğer hava araçlarıyla birlikte çalışma kabiliyeti ile dikkat çekmektedir. Bu özelliği ile birlikte diğer hava araçlarıyla eş zamanlı operasyon yapabilmektedir. Yeni nesil aviyonik sistemlerle donatılan hava aracı üretilen her prototipinde yenilenerek güncel teknolojileri barındırması planlanıyor. İçerisinde geniş alanı sayesinde gövde içine çok sayıda akıllı mühimmatı alabiliyor. Gelişmiş radar ve kızılötesi yetenekleri ile birlikte hassas vuruş yapabilmektedir.