Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a rakip olarak aday olan Kılıçdaroğlu, resmi olmayan sonuçlara göre 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinden de yenilgi ile ayrıldı.

Siyasi hayatı boyunca girdiği her seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün aldığı mağlubiyetle birlikte siyaset karnesine bir eksi daha yazdırdı. SSK Genel Müdürlüğü görevini de fiyasko ile sonuçlandıran Kılıçdaroğlu'nun her seçim öncesi yaptığı iddiaları sözler ise yine havada kaldı.

SSK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÖNEMİ

1992 yılında SSK'ya Genel Müdür olan Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce bütçe fazlası veren kurumu 6 yılda batma noktasına getirdi. Kılıçdaroğlu'nun görevden ayrıldığı 1999'da SSK'nın açığı, bütçesinin yüzde 31'ine ulaştı. Prim gelirleriyle giderlerinin tamamını karşılayabilen SSK, Kılıçdaoğlu döneminde giderlerinin ancak yüzde 55'ini karşılayabilir oldu. Kılıçdaroğlu, Ocak 1999 ayında kendi isteği ile SSK Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.

2009 YEREL SEÇİMLERİ

Kemal Kılıçdaroğlu, 2009 yerel seçimlerine CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak katıldı. Kılıçdaroğlu'nun ilk seçimi olan 29 Mart yerel seçimleri AK Parti'nin adayı Kadir Topbaş, yüzde 44,7 oy oranıyla kazandı. Kılıçdaroğlu ise yüzde 36,80 oy alabildi.

CHP GENEL BAŞKANLIĞINA SEÇİLMESİ

Takvimler 2010 yılını gösterdiğinde siyaseti dizayn etmek isteyen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) internette yayınladığı kaset montajıyla CHP'de depreme yol açmış, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 17 Mayıs'ta istifa etmek zorunda bırakılmıştı. Devlete ve hükümete yönelik kara propaganda yürütülen firari Cevheri Güven, Deniz Baykal'a ilişkin kaset kumpası dosyasının başta gelen isimlerinden oldu. Baykal'dan boşalan koltuğa, parti içinde ismi parlatılan Kılıçdaroğlu getirildi. 22 Mayıs 2010 yılında yapılan kurultayda Kılıçdaroğlu, CHP'nin 7. Genel başkanı seçildi.

12 EYLÜL 2010 ANAYASA REFERANDUMU

Türkiye, 2010 yılında anayasa değişikliği referandumu için sandık başına gitti. 26 maddelik bir değişikliği içeren paket için Kılıçdaroğlu "hayır" kampanyası yürüttü. Referandum sonucunda yüzde 57.88 "evet" yüzde 42.12 "hayır" çıktı.

12 HAZİRAN 2011 GENEL SEÇİMLERİ

Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanı görevindeyken ilk milletvekili seçimi olan 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde CHP lideri yine mağlubiyete uğradı. AK Parti'nin rekor bir oyla, yüzde 49,83 ile çıktığı seçimden Kılıçdaroğlu, yüzde 26,34 oy aldı.

30 MART 2014 YEREL SEÇİMLER

Kılıçdaroğlu'nun artık sistematik hale gelen seçim yenilgisi 2014 yılındaki yerel seçimlerle birlikte daha da ileriye taşındı. Başkan Erdoğan liderliğindeki AK Parti, yerel seçimlerden yüzde 42,87 oy oranıyla birinci olarak çıktı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun partisi ise yüzde 23,08 oy alabildi.

10 AĞUSTOS 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Türkiye, 2014 yılında ilk kez seçimle Cumhurbaşkanını belirledi. Seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkma cesareti gösteremeyen Kılıçdaroğlu, çatı oday olarak belirledikleri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu sundu. İhsandoğlu ismi parti içinde Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirileri artırdı. CHP lideri ise gelen tepkilere "Tıpış tıpış sandığa gideceksiniz" yanıtı verdi. Bu ifadeler kamuoyunda sıklıkla tartışıldı. Eleştirilerin gölgesinde geçen seçimlerde Başkan Erdoğan, %51,79 oy oranı ile ilk turda seçimi kazandı. Kılıçdaroğlu'nun adayı İhsanoğlu ise yüzde 38,44 oy aldı.

7 HAZİRAN VE 1 KASIM 2015 GENEL SEÇİMLERİ

7 Haziran 2015 yılında Türkiye'de 25. Dönemin Milletvekillerini belirlemek için sandıklar kuruldu. Kılıçdaroğlu iddialı söylemlerle girdiği seçimlerden yine hezimetle ayrıldı. Seçimden yüzde 40,87 ile AK Parti birinci çıktı. Kılıçdaroğlu ise yüzde 24,95'te kaldı. Sandıktan çıkan kararın ardından hükümetin kurulamaması üzerine Türkiye, 1 Kasım 2015'de erken seçime gitti. Seçimden tarihi bir başarıyla çıkan AK Parti, yüzde 49,50 ile galibiyetle çıktı. Partide başarısızlığın hedefi olarak gösterilen Kılıçdaroğlu ise seçimden yüzde 25,32'lik sonuçla çıktı.

16 NİSAN 2017 ANAYASA REFERANDUMU

Türkiye, istikrarlı büyümenin sürmesi için 2017 yılında Başkanlık sistemine geçmeyi seçti. 16 Nisan'da yapılan referandum oylamasında Başkan Erdoğan ve MHP'nin desteklediği sistem değişikliğine Kılıçdaroğlu karşı çıktı. Tarihi referandumdan, yüzde 51,41 evet oyu çıktı, Kılıçdaroğlu'nun "hayır" kampanyası yürüttüğü seçimde "hayır" diyenlerin oranı yüzde 48,59'da kaldı.

24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİM

Seçim karnesi yenilgiden geçilmeyen Kılıçdaroğlu, tarihler 14 Haziran 2018'i gösterdiğinde bir mağlubiyet daha aldı. Kılıçdaroğlu'nun AK Parti'ye karşı 9. Seçimi olan genel seçimlerde AK Parti ve MHP ortaklığındaki Cumhur İttifakı sandıktan zaferle çıktı. Kılıçdaroğlu ise yüzde 25,32 oy orani ile Meclis'te 134 sandalye aldı.

14 MAYIS CUMHURBAŞKANLIĞI VE MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ

Türkiye 14 Mayıs tarihinde ülkenin yüzüncü yılının liderini belirlemek için sandık başına gitti. Seçim kampanyasındaki süreçte HDP ile işbirliği kuran, terör örgütünün desteğini alan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına Cumhurbaşkanı adayı olarak çıktı. FETÖ'cülerin, terör örgütlerinin, terör suçlusu Demirtaş'ın, Gezi eylemlerinin finansörü Osman Kavala'nın umudu haline gelen CHP lideri, girdiği bu seçimden de yenilgi ile ayrıldı. Başkan Erdoğan seçimde yüzde 49,52 oy oranına sahip olurken, Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,8 oy alabildi. Milletvekili Genel seçimlerinde de Cumhur İttifakı, yüzde 49,5 ile çoğunluğu elde ederken Millet İttifakı yüzde 35 oy oranına sahip oldu. Seçim kanunu gereği yüzde 50+1 şartı sağlanamadığı için seçimler ikinci tura kaldı. İkinci tur seçimleri 28 Mayıs'ta gerçekleştirildi.

28 MAYIS CUMHURBAŞKANLIĞI İKİNCİ TUR SEÇİMLERİ

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre çoğunluğu elde eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. HDP destekli 7'li koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise tarihi bir hezimete uğrayarak başarısızlıklarla dolu siyasi kariyerinde bir yenilgi daha ekledi.