MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, "Türk Futbolunda Alt Yapının Önemi" hakkında konuştu.
MHP'li Sancaklı'nın açıklaması şu şekilde;
Bugün özellikle bordo mavi giyindim; mavi gömlek, bordo kravat; bunun da nedeni Trabzonspor U19 takımı UEFA Gençlik Ligi'nde final oynadı, hem kendilerini tebrik etmek için hem saygımızı sevgimizi göstermek için bugün bordo-mavili giydim. Sonra, inşallah konuşmamın sonunda hep beraber o çocukları alkışlayacağız.
Trabzonspor U19 takımı UEFA Gençlik Ligi'nde final oynadı. Geçiştirebiliriz bu haberi bir şekilde, basit gibi görünüyor ama bu çocuklar ne yapmışlar? Bu, U19 demek; 19 yaş altı, 19 ve 19 yaş altı bu çocuklar yani 18, 17, 16. Artık tam yaşlarına bakmadım ama en büyüğü 19 yaşında.
Avrupa'da 64 tane kulüp, dünya devleri kulüpler bu şampiyonaya katılmış. Mesela, birkaç tanesini sayayım: İngiltere'den Manchester City, Arsenal, Liverpool; İspanya'dan Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid; Almanya'dan Bayern Münih, Borussia Dortmund, İtalya'dan Milan, Inter, Juventus; Fransa'dan Paris Saint Germain, Monaco; Hollanda'dan PSV, Feyenoord; Portekiz'den Benfica, Porto.
Bunlar dünya devi olan kulüpler ve bu bizim aslanlar gittiler, hepsini yene yene finale geldiler. Finalde kaybettiler ama kaybetmiş sayılmazlar. Eğer final oynarlarsa bu çocuklar demek ki şampiyonluğu hak ettiler.
Aslında bu çocukları ben seyrederken çok duygulandım. 4-0'da bir gol attık biz. Çocuk attığı golden sonra ağlıyor. Aslında ağlamasının sebebi; gole sevinmiyor, Barcelona'yı yenemedik, şampiyon olamadık, kupayı Türkiye'ye getiremedik. O işte, Türk gencinin hırsını, Türk gencinin isteğini, ülkeye bağlılığını gösteriyor.
Şimdi, bu çocuklar hem dünyaya hem büyük Türk milletine 2 tane mesaj verdiler. Dünyaya verdikleri mesajda... Avrupa'daki bu basını biraz okudum maçtan sonra, övüyorlar bizim çocukları. Diyorlar ki: İşte hem takımı övüyorlar hem oyuncuları övüyorlar. Dünyanın önemli spor gazetelerinde manşetlere taşındı bu çocuklar. Bunların elediği bu diğer takımların da U19'larının değerleri inanılmaz derecede yüksek düzeyde. Peki, bu çocuklar Türkiye'ye de bize de ne mesaj verdiler?
Yıllardır anlatıyoruz, Türk futbolunda problemler var, bu kulüplerin hepsi batakta ve bu çocuklar ne diyor Türkiye'ye? Diyorlar ki: "Ey bizim büyüklerimiz, ey Büyük Millet Meclisi, ey Futbol Federasyonu, ey kulüp başkanları, ey kulüp yöneticileri, ey bizi yönetenler, lütfen bize şans verin. Bak, biz size neyi gösterdik? Türk çocuklarının dünyada hiçbir gençten daha az yetenekli olmadığını, bilakis daha yetenekli, daha hırslı, daha istekli, daha inançlı olduğunu gösterdik, lütfen bize şans verin artık. Bırakın artık bu 30 yaş üstü yabancı oyuncuları, futbolcu mezarlığına Türkiye ligini çevirmeyin. Bu bizim Türkiye'mizdeki dövizlerin yurt dışına gitmesine müsaade etmeyin, lütfen bize şans verin, altyapıya önem verin, bize de şans verin ki biz de çıkalım, Türkiye'yi temsil edelim."
Şimdi bunu niye söylüyorum? Üç tane büyük kulübümüz var Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş. Bunların toplam borcunu söylüyorum arkadaşlar: Fenerbahçe şubat ayı itibarıyla 19 milyar 200 milyon, Beşiktaş 31 Aralık itibarıyla -yani dört beş ay öncesinin parası bu- 15 milyar 65 milyon, Galatasaray da 31 Ağustos 2024, neredeyse bir sene öncesinin parasıyla 14 milyar yani bu üçünün toplamı 50 milyar, tahmin ediyorum bugünlerde 60 milyara geldi, dört ay sonra 70 milyara gelecek, seneye de 80 milyar lira olacak ve kulüpler batağa gidecek.
Peki, bu çocukların bize verdiği mesajdan sonra bizim bir uyanış yapmamız lazım ve altyapı seferberliği yapmamız lazım. Bunda da hepimize pay düşüyor ama bu seferberliği başlatacak olan Sayın Spor Bakanımızın öncülüğünde Spor Bakanlığı. Kulüpleri toplayacak, kulüpler birliğini toplayacak, gerekirse basın toplanacak, bütün paydaşlar toplanacak ve bir altyapı seferberliği uygulanacak. Eğer altyapı seferberliği uygulanmazsa bu kulüplerimiz birkaç seneye kilit vurmak zorunda kalacaklar, o yüzden Sayın Bakanımızdan bunu istiyoruz. Birkaç sene önce, bir önceki Spor Bakanımız Sayın Kasapoğlu bir proje hazırlamıştı, benim de çok dikkatimi çekmişti, takip ediyorum o projeyi "Türkiye'de yüzme bilmeyen kalmasın." dedi. Yeni Bakanımız da devam ettirdi, 3 milyonun üstünde insan yüzmeyi öğrenmiş.
Proje dediğin şey uzun vadelidir, onun için bu altyapı projelerini biz beş senelik, on senelik projeler olarak değerlendirirsek bundan sonra önümüzde de Türk futbolu için ve Türk sporu için daha güzel bir gelecek olacak.
Son olarak da bu paraları söyledim. Bu 50 milyar borç var da diğer kulüplerin de borcu var. Biz, bir önceki dönem, Meclis kapanmadan önce bir spor yasası çıkardık, orada kulüpleri denetleme maddesi vardı. İki ay sonra transfer tekrar başlıyor, bu kulüplerin bu borçları daha da katlanarak gidecek yabancı oyunculara verdikleri paralarla. Sayın Spor Bakanımızdan ricamız, yetkililerden ricamız şu anda kim görevliyse bu kulüpleri denetlemeye başlayalım ki iki ay sonra bu 50 milyar lira 80 milyar lira olmasın.
Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim, sağ olun.