Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD merkezli basın servisi Politico'ya verdiği röportajda, iki devletli çözüm önerisini yeniden gündeme getirdi. 10 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan yazıda Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupa Birliğinin (AB) Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kabul etmesi gerektiğini vurguladı. 

FEDERAL ÇÖZÜM ÖNERİSİNE REST!

Kıbrıs Adası'nın güneyi ile kuzeyinin birleşemeyeceğini hatırlatan Tatar, "AB yıllardır aynı şeyi yapıyor, hiçbir şey değişmiyor. Federal anlaşma planları 50 yıl boyunca tartışıldı ama hiçbir şey başarılamadı. Birleşmiş Milletler de Avrupalılar da bunun farkında. Ama her 6 ayda bir, Kıbrıs için federal bir çözüm adına masaya oturmamızı istiyorlar" ifadelerini kullandı. 

1947 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından var olan KKTC'yi yalnızca Türkiye Cumhuriyeti tanısa da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın göreve gelmesinden sonra iki devletli çözüm önerisi politikası gündemdeki yerini halen koruyor.

AB VE BM TARAFSIZLIK POLİTİKASINDAN VAZGEÇİYOR

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kasım 2023'te tek yolun federal anlaşma olabileceğine dair yaptığı açıklamayla tepkilerin odağı haline gelmişti. Cumhurbaşkanı Tatar, "Nasıl bana bu kadar saygısızlık ederek, federal anlaşmanın tek yol olduğunu söylüyorsunuz? Bundan daha fazlası olmalı. Kıbrıslı Rumlar bunu söylese, saygı duyarım. Ama AB ve BM'nin böyle açıklamalar yapması tarafsızlıklarına gölge düşürmüyor mu? Daha tarafsız olmalarını bekliyoruz ve öyle olmamaları beni üzüyor" dedi.

Kırgızistan'da yabancı öğrenciler çevrimiçi eğitime geçti Kırgızistan'da yabancı öğrenciler çevrimiçi eğitime geçti

"TÜRKİYE, BİZİM ANAVATANIMIZ"

Kıbrıs'taki Türk askeri varlığının ülkede güven hissettirdiğini vurgulayan Tatar konuşmasının devamında, "Burada yaşıyoruz, sorunu biliyoruz. Gelecekteki herhangi bir anlaşmanın adil, uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Avrupalı hissediyoruz ama Türkiye'den ayrılamayız. Orası bizim anavatanımız" dedi.