Lübnan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Avn, Bakanlar Kurulu oturumunun başında yaptığı konuşmada Ateşkesi Denetleme Komitesi'nin dün yaptığı toplantıyı değerlendirdi.

Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşması kapsamında oluşturulan Ateşkesi Denetleme Komitesi'nde Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ve İsrail'in yanı sıra Fransa ile ABD de yer alıyor.

Lübnanlı Büyükelçi Simon Kerem'in "sivil temsilci" olarak katıldığı açıklanan toplantının "olumlu" geçtiğini aktaran Avn, bu atmosferin "Lübnan'ı ikinci bir savaştan uzak tutmak için bir fırsata dönüştürülmesi" gerektiğini belirtti.

Büyükelçi Kerem'e sadece "güvenlik müzakeresi" yetkisi verildi

Avn, görüşmelerde Lübnan'ın egemenliğinden taviz verilmeyeceğini vurgulayarak, "savaş dili yerine müzakere dilinin hakim olması gerektiğinin" altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Avn, kendisi ve Başbakan Nevvaf Selam tarafından Büyükelçi Kerem'e verilen talimatların ana başlığının sadece "güvenlik müzakeresi" olduğunu belirterek, bunun İsrail saldırılarının durdurulması, işgal altındaki noktalardan çekilme, sınırların çizilmesi ve esirlerin geri alınmasından ibaret olduğunu vurguladı.

Rusya, kilit öneme sahip Pokrovsk şehrinin kontrolünü ele geçirdi
Rusya, kilit öneme sahip Pokrovsk şehrinin kontrolünü ele geçirdi
İçeriği Görüntüle

Avn, bunun ötesinde bir gündemin olmadığını ve aksi yönde söylenenlere itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Komite toplantısı

Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo'nun Lübnan ziyaretini tamamlamasının ardından 3 Aralık'ta İsrail ve Lübnan, ateşkes görüşmelerine karşılıklı sivil temsilci gönderme kararı almıştı.

Karardan saatler sonra Ateşkesi Denetleme Komitesi, Lübnan'ın güneyindeki Nakura beldesinde toplanmıştı.

ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus'un da hazır bulunduğu toplantıya, Lübnan'ın eski Washington Büyükelçisi Kerem ile İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nden Uri Raznik'in "sivil temsilciler" olarak katıldığı açıklanmıştı.

İsrail Başbakanlık Ofisi, Nakura'daki toplantının "olumlu bir atmosferde" gerçekleştiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA