Ankara’da suya yapılan yüzde 169’luk rekor zamma tepkiler sürerken, bir çıkış da MHP’den geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Haziran ayı toplantısında oy çokluğuyla kabul edilen su zammına ilişkin MHP’li Meclis Üyesi Oğuz Kağan Tanrıverdi sert eleştirilerde bulundu. Tanrıverdi, zamla birlikte kayıtlı ve düzenli ödeme yapan vatandaşların cezalandırıldığını vurgulayarak, şehirdeki yüksek kayıp-kaçak oranına dikkat çekti.

“ANKARALI’NIN SUÇU, SUYA ABONE OLUP PARASINI ÖDEMEK Mİ?”

Mecliste söz alan Tanrıverdi, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün yeni tarife teklifinin adaletsiz ve vatandaş aleyhine olduğunu savundu. Tanrıverdi, “Kayıt altındaki vatandaşlarımızı cezalandırıyoruz. En önemlisi de bu bence. Ankaralı'nın suçu suya abone olup suya parasını vermek mi? Ne olursunuz, tasarrufu veya tedbiri bu yönde almayalım,” diyerek tepki gösterdi.

Asık surat ne demek?
Asık surat ne demek?
İçeriği Görüntüle

YÜZDE 38 KAYIP-KAÇAK VURGUSU

Oğuz Kağan Tanrıverdi konuşmasında, ASKİ’nin mevcut durumda su şebekesinde yüzde 38 oranında kayıp-kaçak olduğunu hatırlatarak, ‘’%38 kayıp kaçak varken bunlarla uğraşın doğal su kaynaklarını geçmiş dönemdeki yapılan hazır olan Kızılırmak içme su hattının, Bolu Gerede Çamlıdere su hattının vanasına dokunun derken ama siz maalesef zam ve ceza ile tasarruf yapacağınızı söylüyorsunuz. Bu inandırıcı değildir. Acilen bu karar geri çekilmelidir.’’ Dedi. Tanrıverdi ayrıca cezanın yine abonelere kesildiğini dile getirdi ve “Yüzde otuz sekiz kayıp kaçak varken, siz vatandaşı nasıl cezalandıracağınızın hesabını yapıyorsunuz! Kayıt altındaki vatandaşlarımızı mı?” ifadelerini kullandı.

“MEVCUT SU KAYNAKLARI DEĞERLENDİRİLMİYOR”

Tanrıverdi ayrıca geçmiş dönemlerde yapılan altyapı yatırımlarını hatırlattı. Kızılırmak su hattının 128 kilometrelik bölümünün geçmişte çekildiğini, boruların asbestli olması nedeniyle CHP yönetimi döneminde değiştirildiğini belirtti. Ancak bu hattın hâlâ etkin biçimde kullanılmadığını savundu. “Kızılırmak su hattının 5,5 milyar metreküp debisi var. Tarımda kullanamıyorsak, küçük bir kısmını kullanabiliyorsak, 3,5 milyar metreküp toprak ihtiyacını karşılayan bu su zaten Ankara halkına yeter” dedi.

“ZAM DEĞİL, KAYNAKLARIN ETKİN KULLANIMI ŞART”

Ankara’da Bolu-Gerede ve Çamlıdere gibi alternatif su kaynaklarının da bulunduğunu anımsatan Tanrıverdi, “Doğal su kaynaklarımızın Ankaralı'ya kazandırılması” çağrısında bulundu. Kayıp-kaçakla mücadele edilmeden yapılan bu tarz yüksek oranlı zamların, kamu vicdanında karşılık bulmayacağını vurguladı.

ZAM, AK PARTİ VE MHP'NİN RED OYUNA RAĞMEN GEÇTİ

CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edilen yeni tarifeye göre, konutlardaki ortalama suyun metreküp fiyatı 58,06 TL’den 156,19 TL’ye yükseldi. Böylece suya yüzde 169 oranında zam yapılmış oldu. 2019’da 5 TL olan su fiyatı baz alındığında ise, artışın toplamda yüzde 3024’e ulaştığı dikkat çekti.

Muhabir: Aslı Akış