Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Kanunu'nda yapılan değişiklik ve ceza adalet sistemindeki güncel sorunlara ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Yıldız, HSK Kanunu'nda yapılan son değişiklikle “Adalet Bakanlığı ilgili bakan yardımcısı” ifadesinin “Adalet Bakanlığı Müsteşarı” olarak değiştirildiğini hatırlatarak, müsteşarlık makamının yeniden ihdas edilmesinin kurumsal hafızayı korumada önemli bir adım olduğunu vurguladı.

“Hukuk kuralları yerinde dururken hayat değişir, dönüşür. Görevi adalet dağıtmak olanlar, soyut hukuk normlarını somut olaylara isabetli biçimde uygulamakla yükümlüdür,” diyen Yıldız, özellikle infaz hukukunda yeniden yapılandırma ihtiyacına dikkat çekti.

“Derli Toplu ve Anlaşılır Bir İnfaz Kanunu Şart”

Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin usul ve esasların modern Ceza Hukuku ilkeleri çerçevesinde yenilenmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, infaz sürecinin sadece cezalandırıcı değil, aynı zamanda rehabilite edici ve topluma kazandırıcı bir nitelik taşıması gerektiğini belirtti.

“Bugün uygulamada tereddüte neden olan, yönetmeliklerle karmaşık hâle gelen infaz süreçlerinin sadeleştirilmesi gerekiyor. Herkesin kolaylıkla anlayabileceği, uygulayıcılar arasında farklı yorumlara neden olmayacak bir infaz kanunu ihtiyacı gün gibi ortadadır,” dedi.

Yıldız, farklı suç tiplerine yönelik tahliye sürelerinin farklı Cumhuriyet savcılıkları ve infaz hâkimliklerince değişken biçimde uygulanmasının, hukuki güvenlik ve eşitlik ilkesini zedelediğini belirtti.

“Gerekçe, Kararı İnsanileştirir”

Açıklamasında gerekçeli karar yazımının yargının meşruiyeti açısından hayati önemde olduğunu vurgulayan Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

“Mahkemeler gerekçeleriyle konuşur. Gerekçe; aklı, mantığı ve vicdanı tatmin eder. İnsan hakları temelli bir yargılamada, sadece sonuç değil, o sonuca nasıl ulaşıldığı da önemlidir.”

Bakan Ersoy: Hem Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin hem de Yeni Manisa Müzemizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum
Bakan Ersoy: Hem Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin hem de Yeni Manisa Müzemizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum
İçeriği Görüntüle

Yıldız, gerekçesiz veya soyut ifadelerle alınan kararların birey hak ve özgürlüklerini tehdit ettiğini, orantılılık ilkesine dayalı adil müdahalenin yargı kararlarının vazgeçilmez bir niteliği olması gerektiğini ifade etti.

“Maddi Gerçek Şüpheyi Yenmelidir”

Ceza yargılamasının esas amacının maddi gerçeğe ulaşmak olduğunu hatırlatan Yıldız, dosyada bulunan belgelerin delil olarak değerlendirilebilmesi için bazı temel niteliklere sahip olması gerektiğini şöyle sıraladı:

  • Gerçekçi olması

  • Olayı doğrulayıcı nitelik taşıması

  • İspat bakımından önemli ve kanuna aykırı olmaması

  • Bilimsel ve tarafsız olması

Muhabir: Aslı Akış