Bakan Güler'den heyecan verici MMU KAAN açıklaması...

ykIGvZA7E0m2pSGLvaVwlA-1

Türkiye'nin asıl asıl hedefinin 5'inci nesil millî muharip uçağı KAAN’ı Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine almak olduğunu belirten Bakan Güler, "Asıl hedefimiz muharip eğitim uçağımız HÜRJET ve 5'inci nesil millî muharip uçağımız KAAN’dır. KAAN’ın ilk uçuşunun 27 Aralık’ta gerçekleştirilmesi, yerli motorun 2028’de hazır olması ve en geç 2032’de de envantere alınması planlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Yüksek teknoloji ile donatıldı

MMU-3-sahne-1280x720

Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu MMU KAAN'ın yüksek teknoloji ile donatıldığını ve bu kabiliyetleriyle Türkiye'nin dünyada ABD, Rusya, Çin gibi 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülke arasında yerini aldığını belirtti. MMU KAAN'ın Türkiye'yi bir üst lige taşıdığını belirten Memoğlu, "MMU KAAN, yeni nesil bir uçakta olması gereken her türlü kabiliyet ve donanıma sahip. Düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi yüksek teknoloji ile donatılmış kabiliyetleriyle MMU KAAN, Türkiye'nin gücüne güç katacak. 5. nesil bir savaş uçağı olarak Türkiye'yi bir üst lige taşıyacak niteliklere sahip olan MMU KAAN, Artırılmış Durumsal Farkındalık özelliği sayesinde pilota birçok özellik ve imkân sunacak. Yapay zekâ ve nöral ağ desteğiyle ise muharebe gücünün katbekat artması söz konusu olacak. Türkiye Yüzyılına yakışır bir şahlanış gerçekleşecek 27 Aralık'ta. Heyecanla Milli Savunma Bakanımız Sn. Yaşar Güler Paşa'nın belirttiği 27 Aralık tarihini bekliyoruz. Allah Türk Ordusunu muzaffer kılsın." değerlendirmesinde bulundu.

Üstün kabiliyet

5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlayacak.

Kokpit tasarımı

MMU KAAN'ın kokpit tasarımı 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırıldı.

DENİZ KURDU-II/24 Tatbikatı’nda milli platformlar öne çıkıyor DENİZ KURDU-II/24 Tatbikatı’nda milli platformlar öne çıkıyor

Tasarım süreci

Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştiriliyor.

Operasyonel kabiliyetler

MMU-sahne-1-1280x720

- Çoklu rol & Değişken rol
- Hava Hakimiyeti
- Görünen Menzil Ötesi
- Görünen Menzil İçinde
- Her Görev İçin Tek Uçak
- Eşsiz Kabiliyet
- Filo Etkinliği
- Sürekli İyileşme

Genel Özellikler

- Sensör Füzyonu
- Artırılmış Durumsal Farkındalık
- Düşük görünürlük
- Dahili Silah İstasyonu
- Yüksek Manevra kabiliyeti

Infografik

MUUKAAN_YUTAM_Operasyonel