Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle motokuryelerin ilk kez kayıt altına alınacağını belirterek, bu düzenlemeyle hizmet kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini bildirdi. Söz konusu yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye'de yastık altındaki altının değerinin 500 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor
Türkiye'de yastık altındaki altının değerinin 500 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor
İçeriği Görüntüle

Kurye İşletmeciliğinden Servis Taşımacılığına Kadar Geniş Kapsam

"Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kapsamında, kurye işletmeciliği, taşımacılıktaki yetki belgeleri, kadın şoför istihdamı, servis taşımacılığı gibi birçok alanda düzenlemeye gidildi. Yönetmeliğin bazı hükümleri bugünden itibaren, bazıları ise iki ay sonra yürürlüğe girecek.

Motokuryelere “P1 Yetki Belgesi” Şartı

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, motokuryelere yönelik düzenlemeleri şöyle özetledi:
"Motokuryeler ilk defa kayıt altına alınıyor. Sektörde yetkin ve eğitimli kuryelerle hizmet kalitesinin artırılmasına katkı sunacağız."
Motokuryelere "P1 yetki belgesi" alma zorunluluğu getirildi. En fazla üç taşıtla faaliyet gösterecek olan kuryeler, bu belgeyi yüzde 85 indirimli alabilecek. İlk altı ay içinde başvuranlar ise yüzde 95 indirimden yararlanabilecek. Ayrıca, e-Devlet üzerinden yüzde 5'e varan indirimle belge alınabilecek.

“Kurye Faaliyet Belgesi” ve Taşıt Şartları

Yetki belgesine eklenecek taşıtlarla ilgili koşullar da belirlendi. Uzun süreli veya finansal kiralama yöntemiyle edinilen taşıtların kullanımı mümkün hale geldi. İlk altı ay içinde belgelerine kayıt ettirecekleri 15 yaşına kadar taşıtlar kullanılabilecek. Teslimatı yapan kuryeler için “Kurye Faaliyet Belgesi” alma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, mesleki yeterlilik belgelerinin (SRC – Motokurye ve Kurye Faaliyet Belgesi) bir yıl içinde alınmasına imkan sağlandı.

Taşıma Süresi Taahhüdü Yasaklandı

Firmaların her kuryeyi Bakanlığa bildirmesi zorunlu hale getirilirken, belirli suçlardan hüküm giymiş kişilerin bu işi yapması da engellendi.
Teslimi mümkün olmayan adreslere gönderi kabul edilmesi ve herhangi bir taşıma süresi taahhüdü verilmesi yasaklandı. Teslim edilemeyen gönderilerin aynı süre içinde göndericiye iadesi zorunlu hale getirildi. Alıcının talebi doğrultusunda gönderiler teslim sırasında kontrol edilebilecek. Temassız teslimat, teslimat saat aralığı veya üçüncü kişilere teslim gibi hizmetler de yönetmeliğe dahil edildi. Bozulabilir gıdaların taşınmasında gerekli önlemler zorunlu kılındı.

Koruyucu Ekipman ve Etiketleme Zorunluluğu

Kuryelere koruyucu ekipman sağlanması zorunlu hale getirilirken, reflektif yelek üzerinde “KURYE” ibaresi ve firmanın U-Net numarasının bulunması şartı getirildi. Satılması, sevkiyatı veya ticareti yasak olan eşyaların taşınması da yasaklandı.

Kadın Şoför İstihdamı Teşvik Edilecek

Kadın şoför istihdamını artırmak amacıyla taşıt kartı ücretinde yüzde 95 indirim uygulanacak. 3.019 lira olan taşıt kartı, kadın şoför istihdamında 150 liraya düşecek. Son bir yılda taşıtlarının yüzde 10'u kadar kadın şoför istihdam eden firmaların yetki belgeleri üç ay süreyle ücretsiz uzatılacak.

Takograf Denetimi ve Planlama Zorunluluğu

Yorgun sürüşlerin önüne geçmek amacıyla, otobüs, kamyon ve çekici sürücülerinin takograf kullanmadan taşıt sürmesi, başkasının takografını kullanması ya da takografta manipülasyon yapması durumunda, taşıtın kayıtlı olduğu yetki belgesi sahibine 75 uyarma yaptırımı uygulanacak. Firmalar, sefere gönderecekleri şoförleri önceden, mesafeye göre planlamak zorunda olacak.

Servis Taşımacılığına Yeni Düzenleme

Şehirler arası ya da mücavir alan dışı öğrenci ve personel taşımacılığı yeniden düzenlendi. En fazla üç servisle faaliyet gösterecekler, yetki belgesi ücretinde yüzde 95 indirimden yararlanabilecek. Yetki belgelerine en fazla 100 öz mal ve 50 sözleşmeli taşıt kaydedilebilecek. Tahditli taşıtların, UKOME veya il trafik komisyonu izniyle şehirler arası taşımacılıkta kullanılması sağlanacak.

Yolcu Taşımacılığında Yeni Koltuk Düzeni ve Terminal Teşviki

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ne (U-ETDS) eksik ya da hatalı veri bildiren firmalara yönelik yaptırımlar yeniden düzenlendi. Taşıma veriminin artırılması amacıyla, biletli yolcu taşımacılığı yapan firmalar 18-24 koltuklu araçları (20’yi geçmemek kaydıyla) kullanabilecek. Ara durak olarak kullanılan terminallere otobüs girişlerinin teşvik edilmesi amacıyla da terminal çıkış ücretlerinde yolcu sayısına göre sınırlama getirildi.

Muhabir: Aslı Akış