Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarıyla mücadelede yetersiz kalındığı ve personel eksikliği yaşandığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

OGM’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bir gazetede yayımlanan ve kurumun "tasarruf tedbirleri nedeniyle yangınlara müdahalede yetersiz kaldığı" ile "personel eksikliği yaşadığı" yönündeki habere yanıt verildi.

Açıklamada, söz konusu haberin kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğu ve yangınla mücadelede görev yapan teşkilatı haksız şekilde hedef aldığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan Elazığ’daki Maden Göçüğüne İlişkin Taziye ve Açıklama
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan Elazığ’daki Maden Göçüğüne İlişkin Taziye ve Açıklama
İçeriği Görüntüle

OGM açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadelede her yıl daha da güçlenen yapısı, teknolojik donanımı ve eğitimli personeliyle faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. İddia edilenin aksine, 2022 yılından 27 Temmuz 2025’e kadar olan süreçte emeklilik, istifa ve vefat gibi nedenlerle kurumdan ayrılan personel sayısı 8 bin 95 iken, aynı dönemde 17 bin 160 yeni personel göreve başlamıştır. Bu veriler, personel sayısının azaltılmadığını, aksine artırıldığını göstermektedir."

Açıklamada ayrıca, sadece personel sayısının değil, kullanılan hava araçları, insansız hava aracı (İHA) sistemleri, yangın yönetim altyapısı ve mobil ekip sayısının da artırıldığı belirtilerek operasyonel kapasitenin her yıl daha da geliştirildiği ifade edildi.

Yangınlara müdahale süresinin dünya standartlarının altına indirildiği ve ortalama 11 dakika içinde ilk müdahalenin yapıldığı vurgulanan açıklamada, "Haberlerde yer alan iddialar hiçbir somut veriye dayanmamakta, kamuoyunu yanıltıcı nitelik taşımaktadır" denildi.

Muhabir: Elif Sönmez