Polonya, Almanya ve Litvanya ile kara sınırlarında uyguladığı kontrolleri 6 ay daha uzatma kararı aldı. Karar, düzensiz göçün önlenmesi amacıyla alındı.
Polonya medyasında yer alan haberlere göre, İçişleri ve İdare Bakanı Marcin Kierwinski, sınır kontrollerinin 4 Nisan 2026’ya kadar süreceğini açıkladı. Kierwinski, “Baltık ülkelerinden Batı Avrupa’ya Polonya üzerinden uzanan göç yolunu engellemek için kontrolleri uzatıyoruz. Batı’ya yasa dışı şekilde göçmen kaçırmaya çalışan kişileri yakalıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kararın gerekçesi olarak, Polonya-Belarus sınırında 1 Ocak-31 Ağustos arasında tespit edilen 24 bin 411 yasa dışı geçiş girişimi gösterildi. Bu durumun Almanya ve Litvanya ile sınır bölgelerine de yansıdığı vurgulandı.
Polonya, düzensiz göçü engellemek amacıyla 7 Temmuz’dan itibaren Almanya ve Litvanya sınırlarında kontroller uygulamaya başlamıştı. Hâlihazırda Almanya ile sınırda 50, Litvanya ile sınırda ise 13 kontrol noktası bulunuyor.
Almanya da düzensiz göçü önlemek için Ekim 2023’ten bu yana Polonya sınırında kontroller gerçekleştiriyor.