Teknoloji

SİPER ile Çelik Kubbe Güçleniyor: 150+ km Menzilli Yeni Nesil Savunma Sistemi

Türkiye'nin bütünleşik ve çok katmanlı hava savunma mimarisi Çelik Kubbe, SİPER 1 ve SİPER 2 sistemleri ile yeni bir boyuta taşınıyor. ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE ortaklığında geliştirilen sistemler, 150 kilometrenin üzerindeki önleme menzili ve tam 360 derece yanca kapsama özelliğiyle dikkat çekiyor. YUTAM Başkanı Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, gelişmiş radar füzyonu, çoklu angajman ve dağıtık mimari gibi yetenekleriyle öne çıkan SİPER ailesini Bengü Türk Haber'e değerlendirdi.

SİPER sistemleri Gök Vatan'da yüksek irtifada güvence sağladığı gibi bölgesel denklemde de caydırıcılık oluşturabilir

Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, Türkiye'nin savunma mimarisinde kritik bir eşik olarak değerlendirilen SİPER sistemine ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bütünleşik ve çok katmanlı hava savunma mimarisi Çelik Kubbe'nin 4'üncü katmanında yer alan SİPER ürün 1 ve SİPER ürün 2 ile uzun menzilli tehditlere karşı 150+ km önleme menziline sahip olarak Gök Vatanımıza yönelik çok boyutlu tehditleri önleme kapasitesine erişmenin yanında Çelik Kubbe HSS için önemli bir bileşen/mimari inşa edildi. SİPER 2 ile artık sadece ulusal hava sahası Gök Vatan'ı değil; bölgesel caydırıcılığı da garanti altına alabilecek teknik yeterliliğe sahibiz. Özellikle 150+ kilometre menzilli önleme kapasitesi ve terminal safhada aktif radar güdümü, tehditleri henüz yaklaşmadan bertaraf etmemizi sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Bütünleşik ve Çok Katmanlı Hava Savunma Mimarisi/Sistemi Çelik Kubbe

SİPER sistemleri esnek ve mobilite yapısıyla çok boyutlu tehditlere karşı çok boyutlu/çok katmanlı güvenlik mimarisi inşasına katkı sunuyor

Sistemin sadece bir füze platformu olmadığını vurgulayan Memoğlu, "Çoklu taktik veri linkleri, Link 16 uyumluluğu ve üst düzey komuta-kontrol entegrasyonu ile SİPER, NATO standartlarında bir dijital savunma ağı bileşenidir. Dağıtık mimarisi sayesinde herhangi bir merkezden bağımsız olarak görev yapabilir. Bu da sistemin harp koşullarında ayakta kalma olasılığını ciddi oranda artırır. Kara, hava, deniz ve demiryolu ile taşınabilirlik/mobilite yeteneği sayesinde sistemin farklı konuşlanma senaryolarında etkin görev icra edebilmesi de söz konusudur." değerlendirmesinde bulundu.

Bilgi Grafiği

{ "vars": { "account": "G-E1EN649QR9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }