Azerbaycan ile Türkiye arasında 120 maddelik eylem planı kabul edildi Azerbaycan ile Türkiye arasında 120 maddelik eylem planı kabul edildi

Karabağ'daki sözde Rus Barış Gücü'nün büyük bölümü bölgeyi terk etti. Dünyanın önde gelen basın kuruluşu Reuters, 27 Nisan tarihinde yaptığı haberde, bölgede bulunan Rus birliklerinin mayıs ayı sonuna kadar Karabağ'dan ayrılmasının beklendiğini bildirdi.

Reuters, "Barış güçlerine ait 90 zırhlı personel taşıyıcı (BTR82A) ve 380 diğer araç da dahil olmak üzere tüm zırhlı araçlar Azerbaycan topraklarından çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

44 GÜN SAVAŞI VEYA İKİNCİ KARABAĞ SAVAŞI

44 Gün Savaşı veya İkinci Karabağ Savaşı olarak biliniyor. Azerbaycan 8 Kasım'da Şuşa'yı ve topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarma operasyonuyla 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyün kurtararak savaşı, zaferle sonuçlandırdı. Savaşın sonunda 2 bin 907 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti. Ermenistan yenilgiyi kabul ederek işgal altındaki Ağdam, Laçin ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım’da imza attı.

Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Kasım tarihinin Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olmasıyla zaferin tarihini 8 Kasım 2020 olarak değiştirme kararı aldı.

RUS ASKERLERİNİN "GÖREV SÜRELERİ" NE ZAMAN BİTECEK?

8 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü deklerasyona istinaden sözde Rus Barış Gücü askerlerinin görev sürelerinin 10 Kasım 2025'te bitmesi bekleniyordu. Ancak, bu söz konusu sürenin daha kısa zamanda biteceği tahmin ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Rus askerlerinin görev süreleri konusunu görüşmek istediğini ifade etmişti.