TBMM (AA) - TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) yetkililerini dinledi.

Komisyon, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı.

Komisyon Başkanı Altınok, toplantının açılışında, Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otel yangını faciası gibi olayların bir daha yaşanmaması için yapılan her işin usul, esas ve hukuka uygun bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Altınok'un açış konuşmasının ardından sunum yapan TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, Birliğin yarı kamu niteliğinde bir meslek örgütü olduğu belirtti.

Yangın sigortasının isteğe bağlı bir sigorta olduğunu dile getiren Obalı, "Bir otel, bir müessese dilerse sigorta almadan da risklerini kendi üstünde taşıyabilir. Sigortanın buradaki en önemli fonksiyonu, finansal anlamdaki kayıpların kompanse edilmesi ya da yerine konulması ama bunu yaparken ikincil çıktısı olarak da prim döngüsüyle veya kendi lehine yaptığı denetimlerle de kişiyi, firmayı ya da müesseseyi rehabilite edebiliyor." dedi.

CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır'ın, Kartalkaya'da meydana gelen yangın sonrası sigorta yaptırma oranlarının artmış olabileceğine ilişkin değerlendirmesi üzerine TSB Genel Sekreteri Obalı, böyle bir durumun yaşandığını ancak bir süre sonra sigorta yaptırma oranının hızlı şekilde düştüğünü söyledi.

Obalı, "Birlik olarak en önemli misyonlarımızdan biri, buradaki sigorta farkındalığını canlı tutabilmek. Maalesef, bunu bugüne kadar tam olarak başarabildik mi? Hayır. Çünkü çok hızlı unutan bir yapımız var." diye konuştu.

Sigorta yaptırmayı teşvik etme konusunda önlemlerin alınabileceğini belirten Obalı, "Konaklama tesisi gibi can güvenliği açısından kritik öneme sahip yapılarda, yangın sigortası yapılmasının teşvik edilmesi, özellikle yerel yönetimler, iş yeri ruhsatı verilmesi gibi konularda bunun bir ön koşul olarak uygulanmasının bu konudaki süreci son derece olumlu etkileyeceği inancındayız." ifadesini kullandı.

Obalı, ilgili mevzuat uyarınca, sigorta şirketlerinin yangın olaylarında kusurunun olmadığını, yangın önlemlerinin eksikliğinde şirketlerin denetim ve yaptırım yetkisinin bulunmadığını söyledi.

Sunumunun ardından önerilerini dile getiren TSB Genel Sekreteri Obalı, bir veri kütüğü oluşturularak farklı kurumların denetimlerinin bu kütüğe işlenmesi ve buna da herkesin ulaşabilmesinin sağlanabileceğini belirtti.

Bir tesisin sigortalanma süreçlerini anlatan Obalı, ilk defa yapılan bir sigorta işlemi öncesinde tesisin ayrıntılı izlendiği ve yerinde risk analizi yapıldığı bilgisini verdi.

Obalı, sigortalılık süresinin uzun yıllar tekrar etmesi durumunda gerçekleştirilen işleme ilişkin ise "Bir fotoğraf çekiliyor, o fotoğrafın aynen devam ettiği saikiyle bu ilişkiler devam ediyor. Çekilmiş fotoğrafın aynen devam ettiği saikiyle hareket edildiği için burada uzun vadeli bir ilişkinin sonucu olarak bunu değerlendirmek lazım." dedi.

Komisyon Başkanı Altınok ise sigorta şirketlerinin bu yaklaşımının makul bir durum olmadığını belirterek, her yıl yapılan sigorta için sigorta şirketi eksperlerinin her yıl inceleme yapması gerektiğini ifade etti.

Altınok, "Geçmişten böyle bir alışkanlık var, bana çok hukuka aykırı ve çok usulsüz bir iş gibi geliyor. Arabanızı bile her sene TÜVTÜRK'e götürüyorsunuz, gösteriyorsunuz, muayene ettiriyorsunuz." diye konuştu.

TSB Genel Sekreteri Obalı, bu değerlendirmeye karşılık, Türkiye'de kabaca 100 bin tesis olduğunu dile getirerek, "Takdir edersiniz ki bunların hepsini düzenli olarak denetleyecek bir eksper ve bilirkişi yapımız maalesef yok." dedi.

Altınok da "Sigorta şirketi kimi her sene sigorta ediyorsa, her sene denetleyecek. Yeterli eksperin yoksa yapmayacak o firma, kapatacak, yapacak bir firma bulacak." ifadesini kullandı.

- "Risk inceleme heyeti kurulsun" önerisi

SEDDK Başkan Yardımcısı Hande Hatunoğlu Kurtulan da sunumunda, toplu yaşam alanlarının sigortalanmasına ilişkin komisyonu bilgilendirdi, önerilerini paylaştı.

"Risk inceleme heyeti" kurulması önerisinde bulunan Kurtulan, risk heyeti raporlarının ilgili paydaşların da erişebileceği bir veri tabanına aktarılabileceğini söyledi.

Kurtulan, şunları kaydetti:

DMM, 2B arazileriyle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin iddiayı yalanladı
DMM, 2B arazileriyle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin iddiayı yalanladı
İçeriği Görüntüle

"Risk inceleme heyetince her bir tesis için bir skor hesaplanması, uygun görülürse skorun kamuoyuyla paylaşılması ve tüm bunlar gerçekleştikten sonra bu verilerin sigorta şirketlerinin de kullanımına açılmasıyla beraber sigorta şirketlerinin de daha şeffaf bir şekilde tüm raporları bir arada görebileceği bir ortam olabilecek. Buna göre işe girip girmeyeceğine karar vermesini öneriyoruz."

Bir diğer önerisi ise bedeni zararlara yönelik bir sigorta paketi oluşturulması olan Kurtulan, "Belirli bir kapasitenin üzerinde kişi barındıran tesisler için ruhsat ve faaliyet aşamasında bir sigorta paketinin teşvik edilebileceğini önermek istiyoruz." dedi.

Kaynak: AA