Ticaret Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İtalya ve Mısır menşeli poliüretan suni deri ithalatında mevcut önlemlerin etkisiz kılındığı iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Söz konusu ürün, gümrük tarife pozisyonu 5903.20 altında sınıflandırılıyor. Bakanlık, daha önce Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ithalata uygulanan dampinge karşı önlemlerin, bu üç ülke menşeli ithalatla etkisiz hâle getirildiğine dair bulgular doğrultusunda inceleme kararı aldı. Soruşturma, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
Geçmiş yıllara ait verilere göre, Çin menşeli ithalat düzenli olarak azalırken, İtalya ve Mısır’dan ithalat artış gösterdi. Özellikle Mısır’ın 2024 yılı ithalat payı %14’e ulaşırken, ithalat birim fiyatlarında düşüş gözlendi.
Bakanlık, soruşturma süresince gerekli bilgilerin toplanacağını ve ilgili tarafların görüşlerini iletmelerinin önem taşıdığını duyurdu. Soruşturma, Tebliğin yayımlandığı 25 Ağustos 2025 tarihinden itibaren başlamış sayılacak. İlgili taraflar, soru formlarına yanıtlarını ve görüşlerini KEP veya e-posta üzerinden Ticaret Bakanlığı’na iletebilecek.