Türk dünyasının kadim ülkelerinden biri olan Kazakistan'da önemli bir keşfe imza atıldı. L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi'nin Arkeoloji Bölümü, 2020 yılında Doğu Kazakistan'ın Abay ilçesine bağlı Toktamış Batyr köyü yakınlarındaki Kırküngir Anıtı'nda başladığı kazı çalışmasında tarihi bir ana şahitlik etti. Bu kapsamda Kırküngir bölgesinde Erken Tunç Çağı'ndan Göktürk Dönemi’ne kadar uzanan binden fazla anıt incelendi.

WhatsApp Image 2023-11-08 at 11_49_40

ALTIGEN ŞEKLİNDEKİ KURGAN 3 BİN 800 YILLIK TARİHE SAHİP

Öte yandan kazı çalışmasında, 3 bin 800 yıl önce inşa edilmiş altıgen şeklinde bir kurgan keşfedildi. Kurganın giriş sütunlarında at ve devenin yanı sıra 20 adet görsel tespit edildi. L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölüm Başkanı Ulan Umitkaliyev, konuyla ilgili merak edilenleri Türkiye Radyo Televizyon Haber'e (TRT) anlattı. Umitkaliyev, kurganın Türk kültürüne ait olduğunu belirttiği açıklamasında, "Kırküngir Anıtı üzerinden tüm Türk halklarının tarihinde önem taşıyan bir anıt olduğunu söyleyerek at kültürünü yerleştirerek geliştirebilir, Türk boyunun dünyanın dört bir yanına yayıldığını tespit edebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Çapı 43 metre, yüksekliği ise 2,3 metre olan kurganın üç muhafaza bölümü bulunuyor. Ayrıca kuragnın giriş sütünunda, iki deve, iki insan, iç yırtıcı hayvan, dört sembolik işaret ve 23 at imgesi  yer alıyor.

Kırgızistan, Ermeni işgalinden kurtarılan Ağdam'da okul inşa edecek Kırgızistan, Ermeni işgalinden kurtarılan Ağdam'da okul inşa edecek

GAvj4vYXgAARE4D