Teknoloji

Türkiye, Soğuk Savaş döneminden kalma AKKA'dan çekildi

Türkiye daha önce Rusya'nın çekildiği ardından ise NATO'nun askıya aldığı Soğuk Savaş döneminden kalma Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması (AKKA)'ndan çekildi. Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu, 19 Kasım 1990'da NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan ve belirli askeri azaltmaları zorunlu kılan antlaşmanın taraflarını Bengü Türk Haber okuyucuları için infografik hâline getirdi. İşte detaylar...

Türkiye'den durdurma kararı

NATO ülkelerinin soğuk savaş döneminde imzaladığı Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması (AKKA) için Türkiye durdurma kararı yayımlandı.

Önce Rusya çekilmiş daha sonra NATO askıya almıştı

NATO, Rusya'nın çekilmesinin ardından Soğuk Savaş döneminden kalma Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı geçtiğimiz yıl Kasım ayında askıya aldığını açıklamıştı.

Merkezi Brüksel'de bulunan NATO, "Müttefik taraf devletlerin antlaşmaya uyduğu, Rusya'nın ise uymadığı bir durum sürdürülemez" diyerek duyurmuştu.

Türkiye için sınırlandırılma kalktı

Antlaşmadan çekilmesi ile birlikte Türkiye artık konvansiyonel silah kategorisindeki 5 konvansiyonel silahtan ne kadar ürettiğini kimseyle paylaşmayacak. Anlaşmanın üretim sınırı koyduğu silah sınırını ise ciddiye almayarak istediği silahtan, istediği kadar üretecek ve sayısını da kimseyle paylaşmayacak.

Infografik