Ülkü Ocakları Kayseri İl Başkanlığı, çevre bilinci ve doğa sevgisini eyleme dönüştüren örnek bir girişime imza attı. Gençlerin sadece fikirle değil, fiili olarak da yeşil vatana sahip çıkmasını amaçlayan çalışma kapsamında, gönüllüler yangınla mücadele eğitimi alarak afet anlarında aktif görev üstlenmeye hazır hale getirildi.
“Yeşil vatan yanarsa, sadece ağaçlar değil, geleceğimiz de yanar”
Bu söz, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’a ait. Kayseri’deki gönüllüler ise bu ifadeyi bir şiar olarak benimsedi.
Ülkü Ocakları Kayseri İl Başkanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmada, gönüllü gençler Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın uzman kadrosu tarafından yangınla mücadele eğitimi aldı. Program kapsamında;
-
Güncel yangın söndürme teknikleri,
-
Hızlı ve organize müdahale yöntemleri,
-
Acil durum planları,
-
Koruyucu önlemler
detaylı biçimde katılımcılara aktarıldı.
Eğitim süreci sonunda gönüllülere resmî sertifika verildi. Böylece çevre mücadelesinde gönüllülüğün ötesine geçilerek kurumsal iş birliği ve bilinçli müdahale gücü oluşturulmuş oldu.
Ülkü Ocakları yetkilileri, bu girişimin sadece bir eğitim faaliyetinden ibaret olmadığını vurguladı. Yapılan açıklamada, “Çevreye duyarlılık bizim için bir sosyal sorumluluk değil, millî bir görevdir. Yeşil vatanı korumak, nesiller boyu sürecek bir mücadeledir. Bu yolda ‘sözde değil, özde’ bir duruş sergiliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Kayseri’de başlayan bu gönüllü hareketin, kısa sürede diğer şehirlerde de örnek alınarak yaygınlaşması hedefleniyor.
Çevre, doğa ve afet bilincini genç kuşaklara aktarma hedefiyle hayata geçirilen bu proje, Türkiye genelinde çevre duyarlılığı açısından örnek bir model olarak öne çıkıyor. Gönüllülerin sahada bilgiyle hareket edecek seviyeye getirilmesi, sivil toplum ve yerel yönetim iş birliğinin verimli sonuçlar doğurabileceğini bir kez daha gösterdi.
Yeşil vatan için bilinçli nesiller yetiştirme amacı taşıyan bu örnek girişim, doğaya duyarlı gençlerin yetişmesine katkı sunarken, toplumda çevre bilincinin kurumsal düzeyde ele alınması gerektiğine de dikkat çekiyor.