ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, yapay zekanın gerçek zamanlı olarak uçtuğunu görmek ve gelecek hava muharebesindeki rolüne dair kamuoyuna güven beyanında bulunmak için yapay zeka kontrollü bir F-16 ile uçuş gerçekleştirdi.

Yapay zekanın kontrol ettiği deneysel F-16 (X-62A VISTA), Kendall’ı yüksek hızlı manevralarla uçurdu ve yaklaşık 300 metre yakınında uçan insan pilotlu ikinci bir F-16’yı savunmasız konumlara getirmeye çalıştı. Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde gerçekleşen uçuş bir saat sürdü ve Kendall’a arka koltukta bir güvenlik pilotu da eşlik etti.

X-62A uçuş sırasında gerçekleştirdiği çeşitli taktik manevraları, DARPA’nın (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) gerçek zamanlı olarak makine öğrenimi ve canlı ajan entegrasyonuyla uçuş yeteneklerini geliştirmek ve test etmek için geliştirdiği teknolojiyle gerçekleştirdi.

Bu bağlamda ilgili teknoloji, bir simülatördeki milyonlarca veri noktasını öğrenip, ardından gerçek uçuşlar sırasında sonuçlarını test ediyor. Elde ettiği bu gerçek dünya performans verilerini de daha sonra simülatöre geri koyarak yapay zeka vasıtasıyla daha fazla bilgi edinmek üzere işliyor.

Kendall Yapay Zeka Ucusu 1140X788

Uçuş hakkında açıklamada bulunan Kendall şu ifadelere yer verdi:

“Otonom hava-hava muharebesinin potansiyeli on yıllardır hayal ediliyordu ancak gerçeklik şimdiye kadar uzak bir hayal olarak kaldı. 2023’te X-62A, muharebe havacılığında en önemli engellerden birini kırdı. Bu, ACE ekibinin çığır açan başarılarıyla mümkün olan bir dönüşüm anıdır. Yapay zeka, sahip olduğunuz en yetenekli teknolojiyi almak, bir araya getirmek ve önceden insan kararlarıyla çözülmesi gereken problemlerde kullanmaktır. Bu, bu kararların otomatikleştirilmesidir ve çok spesifiktir.” 

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi: “Otonom silahlar acil bir endişe kaynağıdır ve acil uluslararası siyasi tepki gerektirir”

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ise uçuşla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Ölüm ve ölüm kararlarının sensörlere ve yazılımlara bırakılması konusunda yaygın ve ciddi endişeler var. Otonom silahlar acil bir endişe kaynağıdır ve acil uluslararası siyasi tepki gerektirir.” ifadelerine yer verdi.

Otonom sistemlerin askeri kullanımına yönelik ciddi kaygılar var. Özellikle otonom silah sistemlerinin kullanıma yönelik etik yönden ciddi tartışmalar olmasına karşın başta ABD ve Çin olmak üzere birçok ülke bu teknolojilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor.

X 62 A V I S T A K E N D A L L 1140X815

Kaynak: defenceturk.net

Editör: Haber Merkezi