Baykar tarafından geliştirilen AKINCI TİHA’dan yeni mühimmat testi gerçekleştirildi. Bu bağlamda ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER Güdüm Kiti AKINCI TİHA’dan atıldı. Yapılan bu testte 2 adet TEBER Güdüm Kiti AKINCI TİHA’dan atılırken belirlenen hedefin başarıyla vurduğu ifade edildi.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar test atışı ile ilgili X’te yaptığı paylaşımda, “Bayraktar AKINCI milli mühimmatlarla başarılı atış testlerini sürdürüyor. 2 x TEBER Güdüm Kiti Atış Testi tam isabetle tamamlandı. Bugüne kadar 17 farklı Milli Akıllı Mühimmatı Bayraktar AKINCI platformuna başarıyla entegre edilerek test edildi. Durmak yok…” dedi.

Haziran 2022’de en son yapılan testte AKINCI-B, Yüksek İrtifa Ağır Faydalı Yük ve TEBER-82 Güdüm Kiti atış testlerini başarıyla tamamlamıştı. Gelişmeyi resmi X hesabı üzerinden duyuran Selçuk Bayraktar, “Bayraktar AKINCI-B, Yüksek İrtifa Ağır Faydalı Yük ve TEBER-82 Güdüm Kiti ile Atış testlerini başarıyla tamamladı.” ifadelerini kullanmıştı. Test kapsamında yayımlanan videoda TEBER-82 Güdüm Kiti ile su üstü hedefe atış yapıldığı görülmüştü.

Buna ek olarak 2022 yılının Nisan ayında da AKINCI TİHA’dan TEBER-82 güdüm kiti ile ilk test atışı yapılmıştı. Test atışı kapsamında AKINCI PT-3 (3. Prototip) ile su üstü temsili hedefe TEBER-82 ile atış yapılmıştı. TEBER-82 ile test edilen bir diğer İnsansız Hava Aracı ise TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSGUNGUR’dur. Eylül 2020’de AKSUNGUR’dan TEBER-82 ile test atışı icra edilmişti.

NASA Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusu'nun en detaylı görüntülerini yakaladı NASA Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusu'nun en detaylı görüntülerini yakaladı

T E B E R 1 1140X815

TEBER-Roketsan

TEBER Güdüm Kiti

TEBER Güdüm Kiti, MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarına vuruş kabiliyetinin artırılması amacıyla entegre edilen bir lazer güdüm kitidir. TEBER, genel maksat bombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlığı (LAB) kullanarak akıllı bir silah sistemi haline getirir.

TEBER kuyruk bölümü, hassas güdüm sağlayacak Ataletsel Ölçü Birimi (AÖB) ve Küresel Konumlama Sisteminden (KKS) oluşmakta olup, sahada kullanıcı tarafından çok hızlı bir şekilde bombaya entegre edilebilmektedir. Bomba gövdesi üzerinde bulunan gömlekler, stabilite ve kaldırma kuvveti sağlamasının yanı sıra, terminal güdüm safhasında da yüksek manevra kabiliyeti sağlamaktadır.

TEBER’in modüler tasarımı, ekonomik ve yenilikçi özellikler sağlamaktadır. Bombaların burun kısmına istenildiği zaman takılabilen yarı aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB), silah sistemine hareketli hedefler karşısında hassas vuruş kabiliyeti kazandırmaktadır. Lazer Arayıcı Başlık (LAB) bölümüne ayrıca yaklaşma sensörü ekleme seçeneği de mevcuttur. Ayrıca, kuyruk bölümü entegre edildiği bombaları tanıyabilme özelliği ile lojistik açıdan kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.

Photo Collage 20240419 181304968

AKINCI’dan atılmadan önce TEBER-82