Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İran’ın yeni Bakü Büyükelçisi Mücteba Demirçilu, Cumhurbaşkanı Aliyev’e güven mektubunu sundu. Görüşme sırasında iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel gelişmeler gündeme geldi.

Aliyev, İsrail-İran gerginliğinin ardından Azerbaycan’ın tutumunu ilk açıklayan ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, çatışmalarda hayatını kaybeden İran vatandaşları için taziye dileklerini yineledi.

Bazı medya organlarında, özellikle Ermenistan kaynaklı haberlerde, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında Azerbaycan topraklarının kullanıldığı yönündeki iddiaları hatırlatan Aliyev, bu tür söylemlerin iki ülke ilişkilerine zarar verme amacı taşıdığını ve gerçek dışı olduğunu ifade etti.

Trump, Ukrayna'nın NATO'nun asla bir parçası olmayacağını yineledi
Trump, Ukrayna'nın NATO'nun asla bir parçası olmayacağını yineledi
İçeriği Görüntüle

“Azerbaycan, İran’a karşı kullanılmaz”

İran Büyükelçisi Mücteba Demirçilu da görüşmede yaptığı açıklamada, Tahran yönetiminin Azerbaycan ile ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiğini belirtti. Demirçilu, Azerbaycan’ın İsrail-İran gerginliğinde sergilediği "ilkesel ve kararlı tutumun" İran tarafından takdir edildiğini söyledi.

Demirçilu, “İran tarafı, Azerbaycan topraklarının hiçbir zaman İran’a karşı kullanılmayacağından ve Azerbaycan Devleti’nin buna asla izin vermeyeceğinden emindir.” ifadelerini kullandı.

Ulaşım projeleri ve iş birliği masadaydı

Görüşmede ayrıca Azerbaycan ve İran arasındaki siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve insani alanlardaki iş birliklerinin geliştirilmesi de ele alındı. Taraflar, kuzey-güney ulaşım koridoru, Aras Nehri üzerindeki kara köprüsü ve Aras ulaşım koridoruna dair projeleri değerlendirdi.

Muhabir: Cansu Acar