TCG ANADOLU, TCG SALİHREİS ve TCG BÜYÜKADA gemilerinden oluşan Anadolu Görev Grubu ilk deniz tatbikatına katıldı. Bu bağlamda Anadolu Görev Grubu, NATO tarafından düzenlenen NEPTUNE STRIKE 24.1 tatbikatında bir dizi faaliyete eşlik ediyor. Tatbikat, İyon Denizi’nde gerçekleşirken 30 Nisan tarihinde bitmesi öngörülüyor.

Milli Savunma Bakanlığı düzenlenen tatbikatla ilgili resmi X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“TCG ANADOLU, TCG SALİHREİS ve TCG BÜYÜKADA’dan oluşan ANADOLU GÖREV GRUBU, 26 Nisan 2024 tarihinde İyon Denizi’nde eğitimler icra etmiş olup, NATO çatısı altında 26-30 Nisan 2024 tarihleri arasında NEPTUNE STRIKE 24.1 faaliyetine iştirak ediyor. ANADOLU GÖREV GRUBU’nda Deniz Harp Okulu ve Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrencileri de görev yapıyor. Faaliyetler kapsamında TCG ANADOLU’ya ziyaret gerçekleştiren SNMG-2 Komutanı Tuğamiral Yannick Bossu ve SNMG-2 karargâhında görevli personele de brifing verildi.”

TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi

TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2015 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılmıştı. İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nin ana yükleniciliğinde inşa edilen TCG ANADOLU, 10 Nisan 2023’te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girdi.

TCG ANADOLU, üzerine iniş kalkış yapacak SİHA’larla birlikte dünyada ilk kez bir “SİHA Gemisi” haline gelecek. Bunun için de BAYKAR firması tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA’lar geliştiriliyor. Ayrıca gemiye yine BAYKAR tarafından geliştirilen KIZILELMA Muharip İnsansız Savaş Uçağı ve TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağının da iniş kalkış yapabilmesi için çalışmalar devam ediyor.

T B3 K I Z I L E L M A A N A D O L U 1140X815

TB3 SİHA, KIZILELMA ve HÜRJET platformlarının ilk uçuşlarını 2023 yılında yaptıktan sonra gemiye entegrasyon çalışmalarının başlaması planlanıyor. TCG ANADOLU; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede.

TCG ANADOLU teknik özellikler

231 metre uzunluk ve 32 metre genişlik

27.436 ton deplasman

20.5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik sürat

Tam yükte en az 9.000 deniz mili seyir siası

Geminin içindeki su alabilen havuza her biri 1 adet tank taşıyabilen 4 adet LCM gemisi (Mekanize Çıkarma Gemisi) kapasitesi

Araç güvertelerinde;

– 13 adet Tank

– 27 adet Zırhlı Amfibi Hücum Aracı-ZAHA

– 6 adet Zırhlı Personel Taşıyıcı-ZPT

– 33 adet Muhtelif Araç

– 15 adet Römork olmak üzere

– Toplamda 94 adet araç taşıma kapasitesi

TÜRKSAT 6A haziranda ABD'ye gönderilecek TÜRKSAT 6A haziranda ABD'ye gönderilecek

Uçuş güvertesinde;

– Toplam 10 helikopter veya 11 adet SİHA, hangarında ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşıma kapasitesi

1.223 personel taşıma kapasitesi

Tam teşekküllü hastane imkânı ve 2 adet ameliyathane

T C G A N A D O L U V E Kizielma 1140X815