Gözlem uydularında görüntü aktarımı

ASELSAN tarafından gözlem uydularında görüntü aktarma amacıyla kullanılmak üzere çok yüksek hızlı LOCUS XBTx (tek kanalda 800 Mbps’ye çıkabilen veri indirme kapasitesi) Ekipmanı Mühendislik Modeli’nin cihaz entegrasyonunun tamamlanmış ve nihai tasarım doğrulama çalışmalarında sona gelindiği açıklanmıştır. Bu ekipman kapsamında mevcutta kamuoyuna yansımış bir bilgi bulunmuyor. ASELSAN’ın öz kaynak projesi olarak geliştirdiği düşünülmektedir.

Imece One CikanGörsel 15 Nisan 2023’te fırlatması gerçekleşen İMECE uydusuna aittir.

Ku Bant görev yükü T6A ile bir kez daha uzayla buluşacak

Yüksek hızlı verici teknolojisinde ASELSAN’ın ülkemizin lider kuruluşu olması ve uluslararası pazarda da yer bulabilecek seviyeye erişmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda ASELSAN tarafından TÜRKSAT-5B ile yörüngede tarihçe kazanmaya başlayan ve TÜRKSAT-6A ile tam kapasite yörüngede hizmet verecek Ku-Bant görev yüklerine yönelik maliyet ve takvim etkin hibrit teknolojisi tabanlı Yeni Nesil LOCUS GEOK’u geliştirme faaliyetlerine devam edildiği aktarılmıştır. Buna ek olarak hibrit teknolojisi tabanlı işlevsel modeller ise başarı ile test edilmiştir.

Milli olarak geliştirilen TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusu kapsamında, ASELSAN tarafından geliştirme faaliyetleri 2021 yılında tamamlanan LOCUS GEOX ve LOCUS GEOK’u uydu haberleşme görev yüklerinin uydu platformu ile birlikte uydu seviyesi çevresel test faaliyetlerine titreşim, akustik ve son işlevsel testler ile devam edildiği bilgisine yer verilmiştir. Ayrıca TÜRKSAT-6A uydusu uçuş modeli çevresel test faaliyetlerinin de başarıyla tamamlandığı açıklanmıştır.

T U R K S A T 6 A 1140X800

BKZS Uyduları için görev yükü prototipleri üretiliyor

Milli Uzay Programı hedefi olarak belirlenen Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemine (BKZS) yönelik ilk aşamalardan olan ve öz kaynaklı Ar- Ge projesi olarak çalışmalarına başlanan GNSS Düzeltme Sistemi kapsamında ASELSAN üretimi LOCUS SBAS ürününe yönelik sistem seviyesi tasarım başta olmak üzere hem uydu görev yükü hem de düzeltme algoritmalarına yönelik geliştirme faaliyetlerine devam edildiği açıklandı. Ayrıca uydu görev yükü ekipmanlarına ait ilk prototiplerin üretilerek başarı ile test edildiği de aktarıldı.

Uzay Tabanlı IoT (Nesnelerin İnterneti) Projesi olarak planlanan LUNA Projesi kapsamında ise ASELSAN tarafından geliştirilen uyduların tasarım faaliyetleri tamamlandı. LUNA Projesi’nin kamuoyuna yansıması ilk olarak, 2023 Ekim ayında gerçekleştirilen Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı’nda olmuştur. Faaliyet raporunda tasarım faaliyetlerinin tamamlandığı ifade ediliyor; bu tasarımın ön tasarım aşaması olduğu tahmin edilmektedir.

Aselsan Luna

Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı, 2023

KAAN’ın diğer prototipleri daha fazla uçacak KAAN’ın diğer prototipleri daha fazla uçacak

SAR Görev Yükü

Raporda SAR uydularına yönelik de açıklama bulunmaktadır. Bu bağlamda “Milli SAR uydusunda görev yapacak Sentetik Açıklıklı Radar iş geliştirme faaliyetleri devam etmiştir. Çok yakın zamanda sözleşmeye dönüşmesi hedeflenmektedir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bu kapsamda akıllara gelen uydu GÖKTÜRK 3 SAR uydusudur. Geçmiş yıllarda ASELSAN’ın GK-3 SAR faydalı yükü adına çalışmaları tamamladığı bilinmektedir. Ancak GK 3 sürecinin detayları bilinmemektedir ve bahsi geçen uydunun yeni bir proje olması ihtimal dahilindedir. Son olarak raporda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Hava ve Uzay Gücü Geliştirme Merkezi Komutanlığı (HUGEM) ile İş Birliği Çerçeve Protokolü imzalandığı ifade edilmiştir.

Kaynak: defenceturk.net