Brezilya'nın Mato Grosso eyaletinin başkenti Cuiaba'da düzenlenen G20 Tarım Bakanları Zirvesi'nin ikinci gününde, Türkiye Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlar Toplantısı'nın ikinci oturumuna katıldı. Yumaklı, oturumda Türkiye'nin kırsal kalkınma stratejileri, gençlere ve kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Fed tutanakları, yetkililerin çoğunluğunun 50 baz puanlık faiz indirimini desteklediğini gösterdi Fed tutanakları, yetkililerin çoğunluğunun 50 baz puanlık faiz indirimini desteklediğini gösterdi

Oturum sonrası gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda tarımsal üretim ve gıda sistemlerinde dört önemli başlık belirlendiğini ifade etti. Bu başlıklar, “sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulması”, “uluslararası ticaretin gıda sistemlerine olan pozitif etkisinin artırılması”, “aile çiftçiliğinin önemi” ve “su ürünleri yetiştiriciliğinin dünya ticaretine entegrasyonu” olarak sıralandı. Yumaklı, zirvede bu konularla ilgili G20 ülkelerinin tarım bakanları ve uluslararası kuruluşların temsilcileriyle verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

Yumaklı, çeşitli alt başlıkların da değerlendirildiğini vurgulayarak, ""Elbette bu konuların büyük bir kısmının bizim hükümet programlarımızın içerisinde bulunması, hatta bunların birçoğunun bakanlığımızın vizyon ve eylem planlarında yer alıyor olması, bizim gündeme ne kadar entegre olduğumuzun teyidi durumunda." ifadesini kullandı.
Yumaklı, çeşitli alt başlıkların da değerlendirildiğini vurgulayarak, hükümet programlarında ve bakanlığın vizyon planlarında yer alan konuların, Türkiye'nin uluslararası gündeme entegrasyonunu teyit ettiğini söyledi. Tarımsal üretimin artırılması ve verimli üretim uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Uluslararası raporlara göre dünyada 800 milyonun üzerinde insanın gıdaya erişimde sıkıntı yaşadığını ifade eden Yumaklı, zirvede bu sorunun çözümü için ülkeler arasında mutabakat sağlandığını aktardı. 

Su kaynaklarının azalması ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin zirvede tartışıldığını dile getiren Yumaklı, "Biz de 2 yıldır kendi kamuoyumuza anlatıyoruz ve bu konuda alınması gereken tedbirleri ve hükümet olarak neler yaptığımızı, neler yapmamız gerektiğini de söylüyoruz. Bütün dünya ülkelerinin gündeminde bu konu, elbette tarımsal üretimin en önemli faktörlerden birisi. Ülkemiz, dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinin gündeminde olan bu konuya çok etkin bir şekilde müdahil olma, bununla ilgili eylem planları belirleme ve uygulama konusunda çok ciddi bir mesafe kat etmiş durumda. Herhangi bir rehavete kapılmadan bunları uygulamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin tarımsal üretim konusunda ciddi avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Yumaklı, bu avantajları ülke lehine kullanmak için işbirliklerini artıracaklarını belirtti. Zirvede birçok ülkenin bakanıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini ve bu görüşmelerin işbirliklerini güçlendireceğini ifade etti.

Yaşlanan nüfusun tarım sektörünü etkilediğine dikkat çeken Yumaklı, Türkiye'nin gençlerin ve kadınların tarımsal üretimde kalmasını sağlamak için attığı adımları sürekli gündemde tutacaklarını ve bu konunun gıda arz güvenliğinin önemli bir unsuru olduğunu belirtti.

Editör: Fatma BAYRAKAL