Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Nur Müjdeci'nin liderliğinde yürütülen proje kapsamında kimyasal içermeyen, insan sağlığına ve çevreye dost doğal boya üretildi. Proje, zedeli elmalardan elde edilen yerli bir mikroorganizmayı kullanarak doğal boya üretmeyi amaçladı.

Çalışma kapsamında, zedeli elmalardan elde edilen mikroorganizma ile atık ekmek ve kavun kabuğundan kırmızı renkli doğal boya olan pulkerimin üretildi. Dr. Öğr. Üyesi Müjdeci, doğal boyaların sentetik boyalara göre üstünlüklerini vurgulayarak, pulkeriminin potansiyel kullanım alanlarına dikkat çekti.

"Sentetik boyalara karşı üstün"

Müjdeci, “Doğal boyaların sağlığa ve çevreye dost özellikleri, onları sentetik boyalara karşı üstün kılıyor. Kimyasal içerik bulundurmayan bu boyalar, çevreye zarar vermiyor. Ayrıca pulkerimin, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olmasının yanı sıra, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma etkisi de gösteriyor. Bu nedenlerle, pulkerimin; gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil endüstrilerinde geniş bir kullanım potansiyeline sahip” dedi.

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Artışlarına Karşı Sert Önlemler Alıyor Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Artışlarına Karşı Sert Önlemler Alıyor

Projenin yerli bir mikroorganizma ve bölgesel kaynakların değerlendirilmesiyle gerçekleştirildiğini belirten Müjdeci, doğal boyaların gelecekte daha fazla tercih edilen bir alternatif olacağını sözlerine ekledi.

Editör: Fatma BAYRAKAL