T.C. Milli Savunma Bakanlığı 2023 faaliyet raporu resmi internet sitesi üzerinden paylaşıldı. Kamuoyu ile paylaşılan Faaliyet Raporunda; 2023 yılında 50 cm çözünürlüklü GÖKTÜRK-1 uydu görüntülerinden 12.796.620 km², 2,5 m çözünürlüklü GÖKTÜRK-2 uydu görüntülerinden 95.884 km² büyüklüğündeki alanın ortogörüntüleri üretildiği aktarıldı.

Malezya Donanması’ndan MİLGEM tedariki için kritik mesaj Malezya Donanması’ndan MİLGEM tedariki için kritik mesaj

Milli Savunma Bakanlığı’nın 2022 faaliyet raporunda ise 50 cm çözünürlüklü GÖKTÜRK-1 uydu görüntülerinden 1.882.412 km², 2,5 m çözünürlüklü GÖKTÜRK-2 uydu görüntülerinden 290.165 km² büyüklüğündeki alanın ortogörüntüleri üretildiği aktarılmıştı.

GÖKTÜRK-1 Uydu görüntülerinin ticarileştirilmesine ilişkin Harita Genel Müdürlüğü (HGM) ve TÜRKSAT A.Ş. arasında yapılan sözleşme kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının uydu görüntüsü talepleri karşılanmakta ve GÖKTÜRK-1 uydusunca çekilen görüntülerden ortogörüntüler üretilmektedir.

GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi

GÖKTÜRK-1 Uydu Projesine ait sözleşme, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TELESPAZIO arasında 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalanmıştır. Projede TUSAŞ, Ana Yükleniciye karşı sorumlu olduğu birçok iş paketine doğrudan katılım sağlamaktadır. Doğrudan katılım dışında GÖKTÜRK-1 Uydusunun bazı uçuş bileşenleri de TUSAŞ tarafından üretilmektedir.

GÖKTÜRK-1 Programının amacı; coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak; aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sisteminin tedarik edilmesidir.

16 Gokturk

GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmenin yanı sıra ülkemizin, gelecekteki gözlem ve haberleşme uydularının yurtiçinde üretilmesine yönelik kritik bir altyapı olan Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezine sahip olması projenin stratejik hedefi haiz kazanımları arasında tanımlanabilir.

Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden coğrafi kısıtlama olmaksızın görüntü alabilecek olan GÖKTÜRK-1 Uydusu Avrupa Uzay Ajansına ait VEGA fırlatma sistemi ile Fransız Guyana’sından 05 Aralık 2016 tarihinde TSİ 16.51.44’de fırlatılmıştır. Yaklaşık 70 dk. sonra TSİ 18.02.11’de uydu ile ilk temas başarı ile sağlanmıştır. Uydu ile iletişim için Troll (Antarktika), Svalbard (Norveç) ve Fucino (İtalya) yer istasyonları kullanılmış olup, ilk 16 saat süresince toplam 17 adet geçiş başarı ile icra edilmiştir. Mevcut durumda uydu operasyonları Keşif Uydu Komutanlığı/Ahlatlıbel’de veya mobil istasyonlarda Keşif Uydu Tabur K.lığı personeli tarafından yürütülmektedir.

Gokturk