Proje, ortak radar arayüzü, sanal radar kapasitesi, veri füzyonu ve yapay zekâ destekli hedef sınıflandırması gibi gelişmiş kabiliyetleriyle ulusal komuta-kontrol mimarisine entegre bir gelecek vadediyor ve bütünleşik ve çok katmanlı hava savunma sistemi Çelik Kubbe'nin gücüne güç katıyor.
Sanal Radar ve Anomali Tespiti ile Görünmeyeni Görmek
Radar verilerinin normalize edilmesi, süper plot teknikleriyle birleştirilmesi ve anomali tespiti yetenekleri sayesinde HAKİM 100/RAD sistemi yalnızca gözlem yapan değil, aynı zamanda çıkarımda bulunan bir yapay zekâ destekli analiz merkezine dönüşüyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Öğr. Gör. Ömer Memoğlu, "Bu sistemle artık radarlar sadece veri sağlamıyor; veriyi anlamlandırarak/yapılandırarak olası tehditleri önceden kestirebilen bir yapıya dönüşüyor. Normalize ve süper plot işlemleri sayesinde düşük görünürlüklü tehdit unsurlarının/algılamalarının da fark edilmesi bu sayede mümkün hâle gelerek yüksek hassasiyetli bir güvenlik mimarisi oluşumuna katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Ağ Güvenliği, Veri Füzyonu ve Hava Savunma Mimarisinde Stratejik Dönüşüm
RadNet'in, AWCIES, ASTERIX ve JREAP gibi uluslararası standart arayüzlerle veri alışverişi yapabilmesi sistemi yalnızca ulusal değil, müttefik kuvvetlerle de entegre edilebilir hâle getiriyor. Projenin stratejik önemine vurgu yapan Memoğlu, "HAKİM 100/RAD, radar kaplama analizinden ağ güvenliğine, veri tabanı yönetiminden otomatik hedef sınıflandırmasına kadar tüm katmanlarda entegre bir kontrol ve denetim sunuyor. Bu sistem yalnızca bir teknolojik modernizasyon değil, aynı zamanda istihbarat ve operasyonel güvenliğin dijitalleştirilmesi anlamına da geliyor. Hem Türkiye'nin bütünleşik ve çok katmanlı hava savunma sistemi/mimarisi Çelik Kubbe'nin milli radar ağır yönetiminde hem de müttefiklerimizin HSS'lerinde kullanılabilir." dedi.