Hamas, İsviçre’nin 15 Mayıs itibarıyla örgütü yasaklama kararına sert tepki gösterdi. Yazılı bir açıklamayla kararı kınayan Hamas, bu adımı “İsrail lehine alınmış tehlikeli bir taraflılık” ve “Filistin halkının meşru mücadelesine karşı bir tavır” olarak değerlendirdi.

Açıklamada, İsviçre’nin tarihsel olarak tarafsızlık ve uluslararası insani hukukla özdeşleşmiş bir ülke olduğuna dikkat çekilerek, bu tutumun “üzüntü verici” olduğu ifade edildi. Hamas, kararın Gazze’deki İsrail saldırılarına uluslararası destek olarak görüldüğünü belirterek, “ABD’nin desteğiyle Gazze’de soykırım uygulayan İsrail lehine alınmış bir karar” ifadesini kullandı.

Trump'tan Japonya, Güney Kore ve Hindistan ile "potansiyel ticaret anlaşması" mesajı Trump'tan Japonya, Güney Kore ve Hindistan ile "potansiyel ticaret anlaşması" mesajı

Örgüt, İsviçre başta olmak üzere uluslararası topluma çağrıda bulunarak, İsrail hükümetine yönelik yaptırım ve baskı uygulanması gerektiğini savundu. “Bu haksız ve gerekçesiz karardan geri dönülmeli, adaletin ve Filistin halkının meşru haklarının yanında yer alınmalıdır” denildi.

İsviçre hükümeti, dün yaptığı açıklamada, Aralık 2024'te parlamentoda kabul edilen yasa uyarınca Hamas'ın 15 Mayıs 2025'ten itibaren ülkede yasaklanacağını duyurmuştu. Bern yönetimi, kararın 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e düzenlediği “Aksa Tufanı” saldırısıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

Hamas ise söz konusu saldırının, İsrail'in Filistinlilere ve özellikle Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerine karşılık olarak gerçekleştirildiğini savunuyor.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne sürdürdüğü saldırılarda, Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre en az 52 bin 400 kişi hayatını kaybederken, 118 binden fazla kişi yaralandı.

Muhabir: Cansu ACAR