Ülkemizin tam bağımsızlığında önemli rol oynayan İnsanlı Hava Platformları için imza töreni gerçekleştirildi. Yapılan törende Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün yanı sıra, Kuvvet Komutanları, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları ile Emniyet Genel Müdürü, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı’nda bir araya geldi.

Azerbaycan Özel Kuvvetleri’nin teçhizatlarına Türkiye imzası Azerbaycan Özel Kuvvetleri’nin teçhizatlarına Türkiye imzası

Yerli ve millî hava sistemleri HÜRKUŞ-B, KAAN, HÜRJET ve GÖKBEY’in sunumları Savunma Sanayii Başkanlığı Daire Başkanları tarafından gerçekleştirildi. Tören kapsamında HÜRKUŞ-B, HÜRJET ve GÖKBEY sistemleri için teslimat sözleşmeleri imzalandı. Buna ek olarak KAAN için de yeni faaliyetlerini başlatmak üzere genişletilmiş sözleşmeye imza atıldı.

Ssb3 1140X815

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün resmi X hesabından yaptığı paylaşımda törenle ilgili şu ifadelere yer verdi :

“Törenimize teşriflerinden ötürü; Milli Savunma Bakanımız Sayın Yaşar Güler’e, İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’ya, aynı hedef doğrultusunda çalıştığımız Saygıdeğer Kuvvet Komutanlarımız ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlarımıza, Emniyet Genel Müdürümüze, Tusaş’a, Alt Yüklenicilerimize, Mühendislerimize ve Başkanlığımız personellerine şükranlarımı sunuyorum.

Millî kabiliyetlerimizi sürekli gelişim sürecine tabi tutarak, dışa bağımlılığı sistematik olarak en aza indirme hedefine ve ülkemizin savunmada tam bağımsız idealine her gün daha da yaklaşmaktayız. Bu hedefimizde oldukça önemli bir aşama olan İnsanlı Hava Platformları Törenimizin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Milli Muharip Uçak KAAN

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla KAAN Geliştirilmesi Projesi başlatılmıştır.

Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki kazanılacak kabiliyetlerle Türkiye; dünyada ABD, Rusya, Çin vb. 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacaktır.

KAAN’ın Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir.

Photo Collage 20240419 182108568

HÜRKUŞ-B

HÜRKUŞ projesi kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacına cevap verecek ve dünya pazarında pay sahibi olabilecek özgün bir eğitim uçağının yurtiçi imkanlar kullanılarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi ve uluslararası sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

26 Eylül 2013 tarihinde yapılan SSİK’te, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ ile HÜRKUŞ uçaklarının seri üretimini öngören teklifi üzerinden sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştır. Bu karar sonrası yapılan çalışmalar ve görüşmeler sonucunda 26 Aralık 2013 tarihinde HÜRKUŞ-B Sözleşmesi imzalanmış olup üretim ve montaj işlemleri devam etmekte.

HÜRKUŞ-B olarak adlandırılan uçaklar, askeri temel eğitim uçağı ihtiyaçlarına uygun olarak ASELSAN tarafından geliştirilen kokpit yapısı ve görev bilgisayarına sahip olacak. HÜRKUŞ-B sınıfının en iyisi olarak gösterilirken, kokpiti başta olmak üzere fırlatma koltuğunun, oksijen destek, iniş takımlarının ağırlık dayanıklılıkları gibi tüm sistemlerin bir jet kokpiti gibi tasarlandığı açıklandı.

Hurkus B

HÜRJET

HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanmıştır. HÜRJET’in silahlı varyantı, geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsurudur. HÜRJET Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatılmıştır.

Photo Collage 20240419 182245370

GÖKBEY

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatılmıştır. Program bütçesi ve takvimi 03 Ocak 2013 tarihli SSİK ile kararlaştırılmış ve 26 Haziran 2013 tarihinde SSM ile TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmıştır.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, millî imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. ATAK Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen millî kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Helikopterin geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecektir.

T U S A S G O K B E Y Genel Maksat Helikopteri 16 1140X815