İran devlet haber ajansına göre, İran Silahlı Kuvvetleri 21 Eylül’de Tahran’da düzenlenen askeri geçit töreninde modernize edilmiş Shahed-136B insansız hava aracı ve yeni balistik füze de dahil olmak üzere yerli üretim silahları sergiledi. Söz konusu tanıtım bölgesel gerginliklerin arttığı ve Tahran’ın Rusya’ya silah tedarik ettiğine dair iddiaların devam ettiği bir döneme denk gelmekte.

IRNA tarafından yapılan habere göre Shahed-136B kamikaze İHA, Shahed-136’nın yeni özelliklere ve arttırılmış operasyonel menzile sahip yükseltilmiş bir versiyonu olduğu belirtildi.

G Y Boho M Xk A A N A D T

İran’ın bilinen standart kamikaze İHA’sının geliştirilmiş bir versiyonu olan Shahed-136B, İran-Irak savaşının sona ermesinin yıldönümü münasebetiyle düzenlenen geçit töreninde sergilendi. Bu bağlamda yeni versiyon daha büyük bir savaş başlığı, 2500 ila 4000 kilometre arasında bir menzil, turbojet motor ve gelişmiş gizlilik yetenekleri de dahil olmak üzere birçok önemli yükseltmeye sahiptir.

Rus ordusuna insansız kara aracı teslimatı Rus ordusuna insansız kara aracı teslimatı

Shahed-136B’nin Ukrayna’da kullanılmak üzere Rus güçlerine tedarik edilen insansız hava aracının bir versiyonu olduğu düşünülse de Tahran Moskova’ya askeri destek sağladığı iddialarını reddetmeye devam etmekte. Bu bağlamda batılı hükümetler İran’ın insansız hava aracı programıyla ilgili endişelerini sık sık dile getirmiş, özellikle de Yemen’deki savaş ve İsrail’e yönelik saldırılar gibi bölgesel çatışmalar ve daha geniş jeopolitik dinamikler üzerindeki potansiyel etkisine dikkat çekmişlerdir. Ancak Tahran söz konusu askeri gelişmelerinin savunma amaçlı olduğunu savunmaktadır.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı da kullandığı düşünülen Shahed-136 İHA yaklaşık 2500 kilometre menzile sahipken, Shahed-136B varyantı 4000 kilometre menzile sahip ve önemli ölçüde daha büyük bir savaş başlığı taşıdığı belirtilmekte. Ayrıca Shahed-136B’ye güç veren turbojet motor ile seyir füzesine benzemesinin yanı sıra gelişmiş gizlilik özelliklerine sahip olduğu da vurgulanmakta. Buna ek olarak İran’ın 4000 kilometreye kadar uzaktaki hedefleri vurma kabiliyeti, ABD ve müttefik askeri üsleri ve diğer kilit altyapıları menzili içinde kapsamaktadır.

G Y Bohov W A A Ec B C H

Kaynak: defenceturk.net