Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, 1888 yılında Selanik'te doğdu. İlköğrenimini Şemsi Efendi Okulu'nda tamamladıktan sonra Selanik Feyziye Mektebi'ni bitirdi. Daha sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından burslu olarak Paris Sorbonne Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler eğitimi aldı. İttihat ve Terakki Fırkası'na katıldı ve Teşkilat-ı Mahsusa'da görev aldı. Hasan Tahsin, İzmir'in Yunan işgaline uğradığı 15 Mayıs 1919'da, Kordonboyu'nda Yunan Efzon Alayı'na ilk kurşunu sıkarak Türk direnişinin simgesi hâline geldi. Hasan Tahsin'in adı, İzmir'de Konak Meydanı'nda yer alan İlk Kurşun Anıtı ile yaşatılmaya devam ediyor. Her yıl 15 Mayıs'ta düzenlenen anma törenleriyle, onun bağımsızlık ve özgürlük mücadelesindeki önemi bir kez daha hatırlanıyor.

Hasan Tahsin’in gazeteciliği
Üniversite eğitimi tamamlamamış olmasına rağmen, gazetecilik kariyeri boyunca kendini geliştirmiş ve tanınmış bir isim haline gelen Hasan Tahsin, savaşın yenilgiyle sona ermesinden sonra İzmir’e yerleşti ve 1918'de İzmir'de Osmanlı Sulh ve Selamet Cemiyetinin sözcülüğünü yapan Hukuk-u Beşer gazetesini yayımlamaya başladı.

AK Parti'nin "Gençlik Festivali" yarın İstanbul'da yapılacak
AK Parti'nin "Gençlik Festivali" yarın İstanbul'da yapılacak
İçeriği Görüntüle

Hasan Tahsin’in fikirleri
Gazetedeki yazılarında Vatanperver Hasan Tahsin lakabını kullandı. Tahsin, yazdığı yazılarla Türkiye'de kadın haklarının savunuculuğunu yapan ilk isimlerden biridir. Çalışanların haklarının korunması ve emekten yana bir gazetecilik yaptı.

İzmir’de Yunan’a ilk kurşun!
İzmir'in Yunanlılarca işgalini protesto edenlerle beraber Redd-i İlhak Cemiyeti isimli derneğin kurucularından biri olan Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919 günü İzmir’i işgal eden Yunan askerlerine ateş açtı, bir kısmını öldürdü ve askerler tarafından öldürüldü. Hasan Tahsin bu tarihten sonra uzun süre unutuldu. İzmir’in işgali ile ilgili çalışmalarda ismi anılmadı.

Muhabir: Aslı Akış