Kuzey Kore’nin Güney Kore ve ABD ile ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde yapılan bu tören, bu ölçekteki bir silah konuşlandırmanın ilk resmi duyurusu olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda Kuzey Kore Lideri Kim, konuşlandırılan Hwasong-11D sistemlerini “güncel bir taktik harp silahı” olarak nitelendirmekte. Army Recognition tarafından yapılan habere göre düzenlenen tören; Kuzey Kore’nin askeri alandaki üretim kapasitesini, malzeme ve insan kaynağını açıkça göstermekte.

2024 yılının Mayıs ayında ilk testleri gerçekleştirilen Hwasong-11D, KN-23 sisteminin geliştirilmiş versiyonudur. Hwasong-11D; operasyonel menzili 100 ila 180 km olan, 4500 kg harp başlıklı 4 adet kısa menzilli balistik füzeyi ateşleyebilmektedir. Buna ek olarak sistem, yarı balistik yörüngesi ve otonom navigasyon sistemi ile muadilleri arasında dikkat çekmektedir.

North Korea Deploys 1000 Hwasong 11 D Ballistic Missiles To Target South Korea And U S 925 001 5D8De0Da 1140X815

Hwasong-11D lançer sisteminin Güney Kore sınırına konuşlandırılması töreni (Görsel: KCNA)

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında artan gerilim

2024 yılından itibaren Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki ilişkiler git gide kötüye gitmekte. 2024 yılının Şubat ayında Kuzey Kore; yeni bir 240 mm çoklu roketatar sistemini, Mart ayında ise M2020 modelinin geliştirilmiş bir versiyonu olan Cheonma-2 ana muharebe tankı tanıtmış ve çeşitli hipersonik füze testleri gerçekleştirmiştir. Buna ek olarak Güney Kore’yi “baş düşman” olarak nitelendirerek yeniden birleşme ve dışa açılma için ayrılmış kurumları dağıtmış, en küçük toprak ihlali karşısında bile savaş tehdidinde bulunmuş ve yaklaşık 200 top mermisini ihtilaflı sulara fırlatarak askeri tatbikatlar yapmıştır.

81 ilde "Milli Teknoloji Atölyesi" kuruluyor 81 ilde "Milli Teknoloji Atölyesi" kuruluyor

Buna karşılık olarak Güney Kore ise propaganda yayınlarını yeniden başlatmış, gerginlikleri azaltmayı amaçlayan bir askeri anlaşmayı askıya almış ve sınır yakınlarında gerçek mermi tatbikatlarına yeniden başlamıştır. İhtilaflı sulardaki olaylara karşılık olarak ise daha büyük bir topçu ateşiyle karşılık vermiştir. Bu bağlamda Güney Kore, KTSSM-I füzelerini Kuzey Kore sınırına konuşlandırmış ve savaş uçakları için yeni mühimmat anlaşmaları yapmıştır.

Kuzeykore 1140X815

Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen füze testi (Görsel: ABC News)

Kaynak: defenceturk.net